Monday

Siapakah Rachel Corrie?

Israeli Apartheid Week | Tokoh | Rachel Corrie

 Tahukah anda? Siapakah Rachel Corrie?

 Mungkin anda pernah mendengar nama Rachel Corrie tetapi tahukah anda siapakah insan hebat ini?

Ayuh kenali pemudi bernama Rachel ini. ...


Beliau merupakan seorang aktivis kemanusiaan warga Amerika Syarikat yang berjuang demi pembebasan Palestin. Beliau menyertai International Solidarity Movement (ISM) dan mengambil keputusan drastik dengan menangguhkan pembelajaran beliau di Kolej Evergreen untuk menyertai bantuan kemanusiaan di Rafah, Palestin.

Beliau bukan sahaja sgt prihatin terhadap isu Palestin tetapi sgt prihatin terhadap isu kemanusiaan sejagat sejak beliau masih kecil lagi. Maka, tidak hairanlah beliau sanggup terbang dari Amerika ke Palestin atas dasar kemanusiaan.

Suatu tragedi telah menimpa beliau sewaktu beliau menjalankan aktiviti kemanusiaan di Rafah. Tragedi ini berlaku pada siang hari sewaktu puak pengganas Zionis sedang rakus memusnahkan rumah penduduk Palestin.

Pembunuhan seorang aktivis wanita ini sememangnya tidak dapat dimaafkan dan dilupakan. Keganasan askar Israel jelas kelihatan apabila pemandu tersebut membunuh Rachel bukan dengan menggunakan jengkaut biasa. Sebaliknya, jengkaut yang digunakan adalah jengkaut berteknologi tinggi yang dilengkapi dengan senjata api dan cermin kalis peluru, iaitu jengkaut Catterpillar D9 yang telah diubahsuai oleh IDF.

Inilah kisah tragedi kejam yang menimpa seorang aktivis pada 16 Mac 2003. Tragedi ini seharusnya membuka mata masyarakat dunia tentang kekejaman dan kerakusan puak Zionis. Mereka bukan sahaja suka membunuh umat Islam, mereka juga akan membunuh sesiapa sahaja yang menjadi batu penghalang kemaraan mereka untuk menguasai dunia.

Marilah kita bersama-sama mengambil pengajaran daripada peristiwa ini. Gadis Amerika berjuang untuk Palestin hingga mengorbankan nyawanya. Kita?

Kita patut malu pada diri sendiri. Apakah cukup usaha yg telah kita lakukan demi membantu saudara2 kita di Palestin?

Tepuk dada tanya iman kita!
#apartheidweek #solidaritipalestin

sumber: http://on.fb.me/1iR1nsx