Wednesday

Pink is Rockin' the world.!!! oh Global Pink Hijab Day. .

Salam.. Mungkin ada yang dah tau dengan kewujudan 'hari' ni. tapi yang tak tau tu boleh sama-sama mengetahui nya di sini. oh Saya sedang bercakap tentang Hari Tudung Merah Jambu Global.
Sebenarnya 'Pink Hijab Day' ini bermula pada tahun 2007, secara group yang kecil di sebuah Sekolah Tinggi Columbia. Ada sebuah group anak gadis ini telah bersepakat untuk memakai tudung/hijab berwarna Pink dan mereka menjadi satu ikon 'kaunter pertanyaan' untuk orang ramai bertanyakan tentang tudung dan tentang Islam. Maksudnya, kenapa Muslimah perlu memakai tudung, berlainan dengan perempuan/wanita kaum,agama lain. 
Setelah aktiviti ini mendapat sambutan hangat daripada orang ramai,Susan G Komen Foundation telah turut menjayakan program ini..dan sentiasa berlangsung hingga ke hari ini. Mereka menetapkan Hari ini berlangsug pada hari RAbu, bulan oktober. dan 27 oktober telah dipilih menjadi hari tersebut.
Wahh..menarik bukan??? Macam baca riwayat Tunas Puteri,Boy's Scoutt pulak kan..eheheh..
Actually personally, i really impress with this kind of activity. Full of fun, enjoyment and the most important is this gonna be a medium as dakwah to all people over the world.
So, ladies and gentleman, Mission of this PINK HIJAB DAY is:

 to encourages Muslim women and men to participate in breast cancer awareness activities.
and also encourages the curious to ask Muslim women about their Hijabs, or Islamic headscarves.
 All over the world, Muslims participated by wearing pink hijabs, pink ribbons, and donating to breast cancer foundations.
 Jelas??? ala, program ni macam ala-ala NGO yang memperjuangkan kesedaran umum terhadap kanser payudara juga lah. tetapi lebih luas skop nya apabila meletakkan pengetahuan tentang Islam sebagai satu reformasi yang sihat dalam minda manusia-manusia seluruh dunia. Yes. Hijab bukanlah satu penghalang buat muslimah-muslimah belajar,bekerja serta bergerak ke mana-mana sahaja. Hijab adalah satu identiti yang mulus, serta mencerminkan betapa indah seorang wanita tersebut. Masakan tidak dalam Al-Quran menyebut :


يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّبِىُّ قُل لِّأَزۡوَٲجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡہِنَّ مِن جَلَـٰبِيبِهِنَّۚ ذَٲلِكَ أَدۡنَىٰٓ أَن يُعۡرَفۡنَ فَلَا يُؤۡذَيۡنَۗ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُورً۬ا رَّحِيمً۬ا (٥٩)
Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Al-Ahzab:59)

O prophet! tell thy wives and daughters, and the believing women, that they should cast their outer garments over their persons (when abroad): that is most convenient, that they should be known (as such) and not molested: and Allah is Oft-Forgiving, Most Merciful. (Al-Ahzab:59)

and this is what Ryerson MSA ( Canadian Community ) did for this event, and their review on..
What does Hijab mean to you...??
they answered ,

 Rase cool kan ayat-ayat diorang??? rase cam nak tarik tudung cepat-cepat lilit kat kepala sekarang neh. hehe. 
hmm.. harap jangan ada yang terasa n cakap-cakap belakang pasal entry ne(kalau cakap pun x kisah..).  Mungkin saya tak layak untuk bersuara secara solo untuk perjelas tentang hal hijab. ya. Saya masih belajar untuk memakai hijab sesempurna yang mungkin.  Nobody is perfect. Saya percaya, Nawaitu yang baik bisa merubah apa jua bentuk halangan-halangan serta masa lepas kita yang tak baik. 
Jangan persoalkan, 'pakai tudung tak semestinya baik. padahal Perangai belakang macam setan.lebih baik free hair je cam aku." Astaghfirullahal a'zim. kita hamba ALLAh, jangan sewenang-wenang memberikan justifikasi kepada seseorang secara melulu. dan Sungguhpun dia itu berperangai macam 'setan', remember, sekurang-kurangnya dia ada niat yang satu.
Niat mahu menutup aurat.
Sempurna mana tindakan itu, jangan dipersoal. Manusia boleh berubah. setiap tahun. setiap bulan. dan setiap saat.

berbalik kepada Pink kita pada hari ini, kalau ada sesiapa tercari-cari nak shawl pink, bole check out kat sini. ehe.Promosi alang-alang. ada satu je lagi yang available. cepat terjah blogshop ne eyh. *sayang korang lebih2* http://shawlsindustry.blogspot.com

actually,model ni x bersanggul tinggi. tapi sebab angle yang telah ditangkap oleh photographer ,sebab tu yang nampak gitu. no bising-bising hokehh.

ok, gadis-gadis, nie ole-ole dari hati saya kat korang. i luv meet new friends. Cuma harap jangan ada skeptikal tentang hal 'ini' antara kita perempuan-perempuan. Thanks pada yang menegur saya. Saya terima dengan senyuman. May ALLAh bless u..

note : naik pinar  mata pikir cara international bank deposit. but, after all, Alhamdulillah !!
oh ya, jangan lupa visit Global Pink hijab day, kat sini..