Monday

sebab-sebab mengapa orang dewasa pun mengalami kejeJERAWATan

yes. Kulit licin,halus mulus memang idaman setiap perempuan. eyh bukan perempuan sahaja. lelaki jua. kan kan?? Kalau hari kahwin dah nak dekat, tengok ramai kan para bakal pengantin especially bride yang pergi spa,salun ,buat segala treatment untuk mengembalikan kecantikan asli. Siapa tak nak cantik di hari bahagia kan?? tapi bila dh da jerawat,pokai den eh. kalau zaman sekolah,remaja boleh lah ada. orang cakap perubahan hormon kan, and more than half of women over 25 still have acne, according to the American Academy of Dermatology.eyh eyh ok lah. lalut sampai ke situ . agenda sebenar  aena nak kongsi beberapa fakta/info serta cadangan untuk anda,anda dan saya jua yang sedang mengalami masalah kejejerawatan ini. 
Memetik petikan daripada web Shopping Lifestyle , antara faktor penyebab masalah ini 'menimpa' wanita yang berumur 20-an ke atas adalah :
  • Tidak mencuci muka selepas Makeup dengan sepenuhnya. 
-Being lax with your makeup removal regime can cause breakouts called "acne cosmetica". When left on your skin, makeup can combine with sebum (your skin's natural oil) to clog your pores and lead to pimples. Choosing makeup that's labeled "non-comedogenic" (won't clog pores) is an important step. But you should also make sure you take the time to cleanse your face thoroughly, says Thomas-Minns.
  • Terlalu kerap mencuci muka -Over cleansing
-Mungkin ada diantara kita berpendapat bahawa muka berminyak kena cuci muka.cuci dan cuci  setiap dua jam sekali. sebenarnya tidak. Thomas-Minns berpendapat bahawa cuci muka terlalu kerap hanya akan memberikan kesan buruk kepada lapisan lipid yang berperanan untuk mencegah daripada serangan bakteria dan rakan-rakan yang jahat itu, selain berperanan untuk mengehadkan 'breakouts' of acne.
what should you do?? Trade harsh soap-based cleansers for gentler ones which won't strip your skin of its natural moisture, and refrain from washing your face more than 2 to 3 times a day.
  • suka bertukar-tukar produk penjagaan kulit=Skincare hopping

    -Imagine the scenario: You've started using a new skincare product but you don't see any positive results after a week, so you switch it for something else that might do a better job. Sounds familiar? ha, ne aena pun suka buat neh. duit dalam dompet tak reti-reti duk diam kalau gi shopping complex.then lalu kat salun2 kan. tergoda gila tengok produk2 kecantikan.kahkah.well,nak tau tak si Thomas-Minns cakap ape???? "This is a bad move for your complexion."  because you're not giving the product a chance to really get to work. Plus, if you hop between products, you're also exposing your skin to tons of different ingredients, which can lead to irritation and even more breakouts.

  •  Produk Penggayaan rambut. juga produk Penjagaan rambut. 
 -Using hair products can affect the skin on your face as well as your scalp, creating what is known as "pomade acne. Thomas-Minns warns that hair products (especially styling waxes and gels) contain ingredients that can seep into the follicles and cause spots. The good news is that this type of acne can disappear quickly if you lay off the offending product. So, tips terbaik, jangan gatal2 pergi sapu styling product kat kulit kepala, hairline dan forehead korang. Nanti lagi 'meriah' jerawat2 itu. hehehe..
  • Kandungan Karbohidrat tinggi dalam diet anda- High-carb diet
-A 2008 Australian study suggested a link between eating carbs with a high-glycemic index (think sugary snacks and junk food) and the severity of acne. Those who ate low-glycemic foods were found to have less severe acne, according to the study. So, pada sesiapa yang gemar memakan keropok-keropok berperisa serta maggi, haha, bersedialah untuk mendapat masalah ini. (sorry,nada cam jahat je kan.). 
- Good carbohydrates to eat are fresh fruits and veggies (which are loaded with nutrients and anti-oxidants) and well as fiber-rich whole cereal grains, beans and nuts. Avoid processed carbohydrates including refined grains, white bread, sugary sodas, candies, and baked goods like cookies.


  • Stress. Tekanan.
-umum sudah tahu Stress antara penyebab jerawat. Nak exam,nak kahwin, nak tunggu saar lahirkan anak, semua keadaan yang sangat sterss untuk perempuan. The release of stress hormones also tends to make pimples more severe with larger, redder and more painful blemishes. what can you do?? Ask your dermatologist about a cortisone shot, which dramatically and quickly reduces swelling in a day and can also help reduce scarring. To prevent future flare-ups, find ways to de-stress and use relaxation techniques, whether it's meditation or catching a comedy movie.
  •  Bergayut di telefon bimbit- Yakking on your cell phone
-kelakar tak bunyinye. bergayut pun boleh dapat jerawat. sebenarnya tak bergayut pun sama ja. Puncanya adalah telefon bimbit kita tu. Yakking for long periods with the set in direct contact with your face can lead to "acne mechanica" or pimples caused by friction. Because mobile phones are rarely sanitized and frequently placed on many surfaces or dropped in public places, they're exposed to lots of bacteria. So, penyelesaian, pakat2lah sapu sanitizer kat henfon korang ok. aena dah buat, semalam.hahahaha.. risiko kot. tak pun pakai hands-free sudah kalau malas nak beli sanitizer. kan?
  • Proses pembuangan bulu-bulu di muka-Facial hair removal
-It's not uncommon to get spots after you've waxed, shaved or tweezed hair as bacteria can lodged deeper into the pores and any topical creams that you might apply afterwards can clog pores and compound the problem. 

 ok. itu sajeee.. ehh tapi kalau korang tanya cara penyelesaian kejejerawatan nie, memang banyak benda nak cakap. pergi jumpa dermatologist,abis cite. tapi kalau tak mau, ha.. ni ade cara.