Sunday

the adorable Gadis Melayu..

hari ni manyak sejuk.sudah lah cuti, sebab kelantan menang bola. bagus betol.next year menang lah lagi yerk. ameenn..! oh,  sejuk sebab kelantan especially kawasan kubang kerian ni asyik hujan saja. memang sedap guling-guling atas katil peraduan. peraduan?? ehh?? kecoh je. sebenarnya, saya nak sembang pasal peraduan 'hot' dalam kalangan gadis-gadis di luar sana. umum dah tau kot. bila dengar lagu 'jari-jemari menyusun tari", sume automatik mesti pandang on the spot kat tv9. usha aweks-aweks cun kluar tv.  haha. ' tak ke'?? ehh?? tak pe lah kalau saya sorang je camtu kann. tapi saya tak tengok sebenarnya rancangan tu. kekangan masa. hehe. setakat tengok video yang diorang upload kat fb ade lah. 
mencabar gak eyh task diorang. bukan senang tau. perlukan pengorbanan masa,waktu dan jadual harian diorang. 
ok bercakap mengenai juara,semua dah tau kot. Rina Salleh is the winner of Gadis Melayu 3. yeah. beliau memang layak..
actually saya tahu ,kenal Rina Salleh secara tidak formal dalam it ni la.. Rina memang popular dalam kalangan blogger, peminat fesyen muslimah, geng-geng modelling. First time i know her from picture yang Rina shoot ngan Hannah Talents.(nama asal Hannah Studio-modelling agency) . one of the pic yang saya ter-ambil dari page Hannah Studio.. hehe

cantik tak? mestilah.. top Muslimah model~ 
kalau korang nak tau Rina ada buat banyak projek Runaway untuk perniagaannya. Contoh jamuan Hi-tea masa Hari Ibu. i still remember that, sebab sebelum program tu Rina ada post kat page dia, dia nak carik beberapa orang model lagi untuk event tu. ha, dengan penuh semangat saya pun hantar la profile kat email beliau sebab masa tu tengah cuti kann.. tapi sedih, sangat ramai yang talented apply..sape tak nak co-operate ngan Rina Salleh Resources kannn. haa gigit jari lahh.. Impressive, bila  Rina reply my email,full with ayat-ayat yang sopan. (nak tolak application orang bukan senang tau.ehe) memang sgt professional this young entrepreneur..
hehe.. lembut je muka.. suke.suke. ( i'm not lesbo okehh)

to Rina or sis Rina, Congratulation for your title of 'Gadis Melayu'.. wish can always be good icon for Muslimah ,especially.. tunjukkan gadis melayu pun boleh berjaya dalam bisnes, n yang penting Rina dah buktikan  'penampilan bertudung' masa masuk contest nie bukanlah sekadar fesyen..(sebab originally Rina memang dah bertudung..)

pic Rina n supporters..
mostly model cun-cun. haih. suke.suke.!!(sekali lg saya bukan lesbo okeh)

with her parents.. syukur..

note : sape lah yang reka fesyen tudung malam tu eyh?? macam tak kena je? besar sangat atas kepala tu..nampak letih sume peserta.lebih baik pakai tudung Rozita Che' Wan. haha. sedap nama kan. nak tengok google lah sendiriiii...heheh

ade SALE. Shawls. tudung 4 segi. Mai tengok mai !!!

Tuesday

Tony Blair’s sister-in-law has converted to Islam,wearing hijab. Alhamdulillah..!

Tony Blair’s sister-in-law has converted to Islam after having what she describes as a “holy experience” during a visit to Iran.

Journalist and broadcaster Lauren Booth, 43 – Cherie Blair’s sister – now wears a hijab whenever she leaves her home, prays five times a day and visits her local mosque whenever she can.
She decided to become a Muslim six weeks ago after visiting the shrine of Fatima al-Masumeh in the city of Qom.

“It was a Tuesday evening and I sat down and felt this shot of spiritual morphine, just absolute bliss and joy,” she said in an interview today.
When she returned to Britain, she decided to convert immediately.
Booth – who works for Press TV, the English-language Iranian news channel – has stopped eating pork and reads the Qur’an every day. She is currently on page 60.
Booth has stopped drinking alcohol and says she has not wanted to drink since converting.
Before her spiritual awakening in Iran, she had been “sympathetic” to Islam and has spent considerable time working in Palestine, she said, adding that she hoped her conversion would help Blair change his presumptions about Islam.

‘Now I don’t eat pork and I read the Koran every day. I’m on page 60. I also haven’t had a drink in 45 days, the longest period in 25 years,’ she said.
‘The strange thing is that since I decided to convert I haven’t wanted to touch alcohol, and I was someone who craved a glass of wine or two at the end of a day.’

Refusing to discount the possibility that she might wear a burka, she said: ‘Who knows where my spiritual journey will take me?’

Before her awakening in Iran, she had been ‘sympathetic’ to Islam and has spent considerable time working in Palestine. ‘I was always impressed with the strength and comfort it gave,’ she said of the religion.

Miss Booth, who works for Press TV, the English-language Iranian news channel, has been a vocal opponent of the war in Iraq.

In August 2008 she travelled to Gaza by ship from Cyprus, along with 46 other activists, to highlight Israel’s blockade of the territory.
She was subsequently refused entry into both Israel and Egypt.
She said she hoped her conversion would help Mr Blair change his presumptions about Islam.
The men, women and children around me withstood a day of no water and no food (it’s called Ramadan, Tony, it’s a fast),’ Booth wrote.

‘Coping with hunger and thirst in the hundred degrees heat, as if it were nothing. They can withstand deprivation in the Muslim world.
‘Here in Iran they feel proud to suffer in order to express solidarity with the people of Palestine. It’s kind of like the way you express solidarity with America only without illegal chemical weapons and a million civilian deaths.’

She adds: ‘Your world view is that Muslims, are mad, bad, dangerous to know. A contagion to be contained.

‘In the final chapter [of his autobiography] you say we need a “religious counter attack” against Islam. And by “Islam” you mean the Al Quds rallies, the Palestinian intifada (based on an anti Apartheid struggle Tony, NOT religious bigotry), against every Arab who fails to put their arms in the air as the F16 missiles rain on their homes and refugee camps and sing a rousing chorus of ‘Imagine all the people…’


 Booth stands next to a damaged building in Gaza in 2008

sources : here  and here

note : alhamdulillah for this precious conversion with her attire to start wearing hijab. Whether the real story is true or not, only He knows. so, what about us?, who was born as muslimah, live in a country called "ISlamic Country", would just simply follow the rule of ALLAh.. maybe i'm also lacking from presenting the full-attire of a muslimah, but at least we do practice even just a simple thing. Choice is on your hand ladies. ;)

"Hijab is not a fashion.Hijab is a Must for muslimah.."

Monday

sebab-sebab mengapa orang dewasa pun mengalami kejeJERAWATan

yes. Kulit licin,halus mulus memang idaman setiap perempuan. eyh bukan perempuan sahaja. lelaki jua. kan kan?? Kalau hari kahwin dah nak dekat, tengok ramai kan para bakal pengantin especially bride yang pergi spa,salun ,buat segala treatment untuk mengembalikan kecantikan asli. Siapa tak nak cantik di hari bahagia kan?? tapi bila dh da jerawat,pokai den eh. kalau zaman sekolah,remaja boleh lah ada. orang cakap perubahan hormon kan, and more than half of women over 25 still have acne, according to the American Academy of Dermatology.eyh eyh ok lah. lalut sampai ke situ . agenda sebenar  aena nak kongsi beberapa fakta/info serta cadangan untuk anda,anda dan saya jua yang sedang mengalami masalah kejejerawatan ini. 
Memetik petikan daripada web Shopping Lifestyle , antara faktor penyebab masalah ini 'menimpa' wanita yang berumur 20-an ke atas adalah :
  • Tidak mencuci muka selepas Makeup dengan sepenuhnya. 
-Being lax with your makeup removal regime can cause breakouts called "acne cosmetica". When left on your skin, makeup can combine with sebum (your skin's natural oil) to clog your pores and lead to pimples. Choosing makeup that's labeled "non-comedogenic" (won't clog pores) is an important step. But you should also make sure you take the time to cleanse your face thoroughly, says Thomas-Minns.
  • Terlalu kerap mencuci muka -Over cleansing
-Mungkin ada diantara kita berpendapat bahawa muka berminyak kena cuci muka.cuci dan cuci  setiap dua jam sekali. sebenarnya tidak. Thomas-Minns berpendapat bahawa cuci muka terlalu kerap hanya akan memberikan kesan buruk kepada lapisan lipid yang berperanan untuk mencegah daripada serangan bakteria dan rakan-rakan yang jahat itu, selain berperanan untuk mengehadkan 'breakouts' of acne.
what should you do?? Trade harsh soap-based cleansers for gentler ones which won't strip your skin of its natural moisture, and refrain from washing your face more than 2 to 3 times a day.
  • suka bertukar-tukar produk penjagaan kulit=Skincare hopping

    -Imagine the scenario: You've started using a new skincare product but you don't see any positive results after a week, so you switch it for something else that might do a better job. Sounds familiar? ha, ne aena pun suka buat neh. duit dalam dompet tak reti-reti duk diam kalau gi shopping complex.then lalu kat salun2 kan. tergoda gila tengok produk2 kecantikan.kahkah.well,nak tau tak si Thomas-Minns cakap ape???? "This is a bad move for your complexion."  because you're not giving the product a chance to really get to work. Plus, if you hop between products, you're also exposing your skin to tons of different ingredients, which can lead to irritation and even more breakouts.

  •  Produk Penggayaan rambut. juga produk Penjagaan rambut. 
 -Using hair products can affect the skin on your face as well as your scalp, creating what is known as "pomade acne. Thomas-Minns warns that hair products (especially styling waxes and gels) contain ingredients that can seep into the follicles and cause spots. The good news is that this type of acne can disappear quickly if you lay off the offending product. So, tips terbaik, jangan gatal2 pergi sapu styling product kat kulit kepala, hairline dan forehead korang. Nanti lagi 'meriah' jerawat2 itu. hehehe..
  • Kandungan Karbohidrat tinggi dalam diet anda- High-carb diet
-A 2008 Australian study suggested a link between eating carbs with a high-glycemic index (think sugary snacks and junk food) and the severity of acne. Those who ate low-glycemic foods were found to have less severe acne, according to the study. So, pada sesiapa yang gemar memakan keropok-keropok berperisa serta maggi, haha, bersedialah untuk mendapat masalah ini. (sorry,nada cam jahat je kan.). 
- Good carbohydrates to eat are fresh fruits and veggies (which are loaded with nutrients and anti-oxidants) and well as fiber-rich whole cereal grains, beans and nuts. Avoid processed carbohydrates including refined grains, white bread, sugary sodas, candies, and baked goods like cookies.


  • Stress. Tekanan.
-umum sudah tahu Stress antara penyebab jerawat. Nak exam,nak kahwin, nak tunggu saar lahirkan anak, semua keadaan yang sangat sterss untuk perempuan. The release of stress hormones also tends to make pimples more severe with larger, redder and more painful blemishes. what can you do?? Ask your dermatologist about a cortisone shot, which dramatically and quickly reduces swelling in a day and can also help reduce scarring. To prevent future flare-ups, find ways to de-stress and use relaxation techniques, whether it's meditation or catching a comedy movie.
  •  Bergayut di telefon bimbit- Yakking on your cell phone
-kelakar tak bunyinye. bergayut pun boleh dapat jerawat. sebenarnya tak bergayut pun sama ja. Puncanya adalah telefon bimbit kita tu. Yakking for long periods with the set in direct contact with your face can lead to "acne mechanica" or pimples caused by friction. Because mobile phones are rarely sanitized and frequently placed on many surfaces or dropped in public places, they're exposed to lots of bacteria. So, penyelesaian, pakat2lah sapu sanitizer kat henfon korang ok. aena dah buat, semalam.hahahaha.. risiko kot. tak pun pakai hands-free sudah kalau malas nak beli sanitizer. kan?
  • Proses pembuangan bulu-bulu di muka-Facial hair removal
-It's not uncommon to get spots after you've waxed, shaved or tweezed hair as bacteria can lodged deeper into the pores and any topical creams that you might apply afterwards can clog pores and compound the problem. 

 ok. itu sajeee.. ehh tapi kalau korang tanya cara penyelesaian kejejerawatan nie, memang banyak benda nak cakap. pergi jumpa dermatologist,abis cite. tapi kalau tak mau, ha.. ni ade cara. 

Sunday

apabila sultan turut ber-facebook. kahkahkah.

hye ya . Suke tak design template baru ne?? Header pun baru gakk. ouh i love that beaded shawl. Actually rasa nak tambah kematangan dalam blog appearance. hopefully,terserlahlah kematangan itu. faham ke aena ckp pe nie?? hahaha..ngarut je lebih kn.

sultan ade facebook. pecaya x? kalau tak tengok pic ini :

(untuk view cantek, 'right click', 'open in new tab')



hahahahaahahha.. nak terguling aena view pic ne. ntah ada kat profile sape ntah. Maybe diorang edit guna photoshop. tu la kreatif benor anank muda sekarang ekk. 
hahhaa...nak gelak lagi. Saje je nak post entry ne. Sape2 yang tension study tu boleh relax sikiit kan. kahkah.
k lah,bye nak study.