Friday

"selamat hari guru".ouchh.!! udah lepas la dear.haha~~!

We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better,,
And made us better creatures,
Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu'allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu'allim...

He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind....

Ya Habibi ya Muhammad (My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad (My intercessor O Muhammad)
Ya Rasuli ya Muhammad (O My Messenger O Muhammad)
Ya Bashiri ya Muhammad (O bearer of good news O Muhammad)
Ya Nadhiri ya Muhammad (O warner O Muhammad)
'Ishqu Qalbi ya Muhammad (The love of my heart O Muhammad)
Nuru 'Ayni ya Muhammad   (Light of my eye O Muhammad)
 
He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,
His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled.....



-al-muallim,by Sami Yusuf..(muallim means male teacher.betul,tak tipu.dulu sy kelas arab.haha)

 When u attack Black people, they call it racism. 
When u attack Jewish people, they call it anti-semetism.
When u attack women, they call it sexism. 
When u attack homosexuality,they call it intolerance. 
When u attack a Country,they call it treason.
When u attack a religious sect, they call it hate.
But when they attack the
...Prophet Mohammed,they call it freedom of speech?(make it your status if you care) -I do care-"facebook".
pic credit to Empayar Merah ;) memang muka model.sumpah.

 sinopsis tajuk entri.:
tidak terlambatkan untuk aena ucapkan sejuta-juta penghargaan ,dengan hanya sekerat tulisan buat guru-guru yang pernah mendidik aena.. dari dulu hingga sekarang..
walaupun aena bukanlah seorang pelajar yang cemerlang dalam exam,tapi dalam hati ni,terharu gak pabila fikiran ku memikirkan kembali kesungguhan seorang guru mendidik anak muridnya.nak ajar sorang pun susah. apatah lagi yang berpuluh-puluh macam yang dalam kelas darjah satu kan. Cabaran wooo~ 
Dulu kalau hari guru je mesti nak beli hadiah sebab rasa time tu lah nak bagi cikgu tau,' i love u' cikgu.! sampai teddybear yng kecik molek aena pernah kasi kat cikgu2 sekolah dulu..bukan skolah rendah,MENEngah ooo~!!--haha,gila tak matured ini gadis.haha.

Perasaan teringin nak mengajar pernah gak timbul dalam hatiku ini..sampai kan aena pernah ngaja tusyen;. haha. first experience masa tingkatan 3. that time tolong ayah ngajar budak-budak pra-sekolah masa cuti skolah.. Parents suma percaya kat i sebab ade orang pi cakap, "budak ni ok,hari tu 9a PMR." (ok,result tak semestinya mencerminkan kebolehan untuk mengajar ye...;) ) tapi puas jugak lah dapat ngaja para pelajar itu.haha~ sooo cute..haha..

owh,then pengalaman ngaja tuyen gak lepas SPM.. sebelum result ade la sorang hantar anak dia..sekolah rendah.. bila ade makcik,si penduduk balik pulau ini mengetahui result SPM i, dan-dan(terus dalam bahasa penang) tanya "ajar sat anak-anak kami matematik. bagi pandai sikit." . uhm then selama aena ngajar diorang,huih payah.payah. payah ohh nak bagi orang memahamkan apa yang kita ingin sampaikan. mcm mana nak cakap ye. emmm, like,u dah already faham in ur mind, but to interpret u jadi kelu. hurmmm...like that lah.
konklusinya, saya merasakan seorang yang mendidik atau pendidik, sumpah sangat susah kerjanya. --tapi senang kalau tahu taktiknya, ;)

jadi, terima kasih sekali lagi aena tuju kat Puan Doss (x ingt ejaan btoi) yang aja tadika dulu..Mahsuri Kindergarden. kalau tak,buta english kot i.ahahaha~ then, cikgu-cikgu di Sekolah Kebangsaan Genting,balik pulau.. Bestlah kenangan sekolah rendah walaupun i tak matured dulu..(skrng matured ke??), then cikgu di SMkA P al-mashoor.. duk kejap je situ tapi, seronok sekolah dia..sebab semua perempuan..nak nyanyi hindustan pon senanggg..ahahah~ 
next, sekolah Men Kebngsaan Seri,balik Pulau.paling banyak pengalaman kot i got from there.(termasuklah cinta monyet . haha. xda lah.)
emm tu sajalah..ehh lupa . MRSM langkawi. setahun jagung ja kat situ, tu lah pas PMR obses+gedik nk pi duk asrama penuh konon.haha.then blah duk rumah juga..haha..ohh x, itu lebih privacy aa~~
pada pensyarah, or lecturers kat UITM MAlaysia,shah alam..Aena pun nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih..HAih,duk asasi bukan mudah oiii.. banyak dugaan. orang lain masuk U gerenti ade diploma,degree, ne kalu lingkup, dapat penat je lah..(haaha jahat kan i)..Pressure ku masa Asasi memang the highest ahh babe! sebab dalam hati kempunan nak ambik medik konon. pulun-pulun study.sampai gelong mata  tak tido. memang i kurang enjoy masa asasi dulu..tapi itu berbaloi. baloi. baloi ahhh....ohh i really miss group A asasi sains. Cool.!!. 
dan sekarang...kepada para doktor di USM kubng kerian kelantan ini. yea ,doktor yang memegang stetoskop. terima kasih sebab curahkan ilmu2 perubatan anda kepada sya.. insyaALLAh saya akan cuba mengikut jejak langkah anda..

dan sebenarnyaa..pada sesiapa yg pernah mengajar aena .tak kira formal atau tak formal. even ilmu cara make-up or ngorat orang sekalipun,, thnks la ye... yang baik saya jadikan pelajaran,yg buruk memang tak padan..ehe.

k..sudah ngatok looo.. malam ne.28hb may aena balik..yooyoo!!! balik umah..yoyo balik umah..hohohohho.
ok sudah.
selamat subuh.tak tido lagi aku...
solat subuh dulu. ngaji Quran.
~