Monday

discrimination.hate.hate it.


pada suatu hari saya berjalan-jalan bersama kawan baik saya ke sebuah pasaraya yang baru naik di Kelantan
semasa kami hendak memasuki ke dalam pasaraya itu, tiba-tiba kami ditahan oleh seorang mak guard.
mak guard ok.sebab beliau seorang wanita.
beliau bercakap saya tak boleh membawa masuk beg saya
saya tanya kenapa?
takkan nak tinggal kat tempat tinggal barang tu.
beg saya sama ja lah,ada beg duit,hp semua.
tapi pelik, dia kata beg kawan saya tidak mengapa.
kerana dia kata beg kawan saya itu sesuai di bawa masuk.
dia risau tentang beg saya.mungkin ada potensi untuk "membawa balik barang2 pasaraya tersebut secara haram".

lama jugaklah kami 'berbicara' di situ.
akhirnya,saya mengalah lah. ikut saja lah kehendak beliau.
tapi dalam hati memang rasa tidak adil.
pandang paras rupa.
apa anda rasa....??????

ini beg kain. jenis beg yang saya bawa pada hari kejadian.
tapi beg saya lagi cun lah kan..hahahah

ini macam beg kawan saya. 
beg mahal. mahal lah kan. seratus hinggit ke atas.
 
note :  Jangan tau nak judge orang dari luaran sahaja k. apa ,ingat dalam beg murah tak de duit ke??? (spoil oohh mood aq ritu.) 
sekian.
 

Friday

"selamat hari guru".ouchh.!! udah lepas la dear.haha~~!

We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better,,
And made us better creatures,
Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu'allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu'allim...

He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind....

Ya Habibi ya Muhammad (My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad (My intercessor O Muhammad)
Ya Rasuli ya Muhammad (O My Messenger O Muhammad)
Ya Bashiri ya Muhammad (O bearer of good news O Muhammad)
Ya Nadhiri ya Muhammad (O warner O Muhammad)
'Ishqu Qalbi ya Muhammad (The love of my heart O Muhammad)
Nuru 'Ayni ya Muhammad   (Light of my eye O Muhammad)
 
He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,
His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled.....



-al-muallim,by Sami Yusuf..(muallim means male teacher.betul,tak tipu.dulu sy kelas arab.haha)

 When u attack Black people, they call it racism. 
When u attack Jewish people, they call it anti-semetism.
When u attack women, they call it sexism. 
When u attack homosexuality,they call it intolerance. 
When u attack a Country,they call it treason.
When u attack a religious sect, they call it hate.
But when they attack the
...Prophet Mohammed,they call it freedom of speech?(make it your status if you care) -I do care-"facebook".
pic credit to Empayar Merah ;) memang muka model.sumpah.

 sinopsis tajuk entri.:
tidak terlambatkan untuk aena ucapkan sejuta-juta penghargaan ,dengan hanya sekerat tulisan buat guru-guru yang pernah mendidik aena.. dari dulu hingga sekarang..
walaupun aena bukanlah seorang pelajar yang cemerlang dalam exam,tapi dalam hati ni,terharu gak pabila fikiran ku memikirkan kembali kesungguhan seorang guru mendidik anak muridnya.nak ajar sorang pun susah. apatah lagi yang berpuluh-puluh macam yang dalam kelas darjah satu kan. Cabaran wooo~ 
Dulu kalau hari guru je mesti nak beli hadiah sebab rasa time tu lah nak bagi cikgu tau,' i love u' cikgu.! sampai teddybear yng kecik molek aena pernah kasi kat cikgu2 sekolah dulu..bukan skolah rendah,MENEngah ooo~!!--haha,gila tak matured ini gadis.haha.

Perasaan teringin nak mengajar pernah gak timbul dalam hatiku ini..sampai kan aena pernah ngaja tusyen;. haha. first experience masa tingkatan 3. that time tolong ayah ngajar budak-budak pra-sekolah masa cuti skolah.. Parents suma percaya kat i sebab ade orang pi cakap, "budak ni ok,hari tu 9a PMR." (ok,result tak semestinya mencerminkan kebolehan untuk mengajar ye...;) ) tapi puas jugak lah dapat ngaja para pelajar itu.haha~ sooo cute..haha..

owh,then pengalaman ngaja tuyen gak lepas SPM.. sebelum result ade la sorang hantar anak dia..sekolah rendah.. bila ade makcik,si penduduk balik pulau ini mengetahui result SPM i, dan-dan(terus dalam bahasa penang) tanya "ajar sat anak-anak kami matematik. bagi pandai sikit." . uhm then selama aena ngajar diorang,huih payah.payah. payah ohh nak bagi orang memahamkan apa yang kita ingin sampaikan. mcm mana nak cakap ye. emmm, like,u dah already faham in ur mind, but to interpret u jadi kelu. hurmmm...like that lah.
konklusinya, saya merasakan seorang yang mendidik atau pendidik, sumpah sangat susah kerjanya. --tapi senang kalau tahu taktiknya, ;)

jadi, terima kasih sekali lagi aena tuju kat Puan Doss (x ingt ejaan btoi) yang aja tadika dulu..Mahsuri Kindergarden. kalau tak,buta english kot i.ahahaha~ then, cikgu-cikgu di Sekolah Kebangsaan Genting,balik pulau.. Bestlah kenangan sekolah rendah walaupun i tak matured dulu..(skrng matured ke??), then cikgu di SMkA P al-mashoor.. duk kejap je situ tapi, seronok sekolah dia..sebab semua perempuan..nak nyanyi hindustan pon senanggg..ahahah~ 
next, sekolah Men Kebngsaan Seri,balik Pulau.paling banyak pengalaman kot i got from there.(termasuklah cinta monyet . haha. xda lah.)
emm tu sajalah..ehh lupa . MRSM langkawi. setahun jagung ja kat situ, tu lah pas PMR obses+gedik nk pi duk asrama penuh konon.haha.then blah duk rumah juga..haha..ohh x, itu lebih privacy aa~~
pada pensyarah, or lecturers kat UITM MAlaysia,shah alam..Aena pun nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih..HAih,duk asasi bukan mudah oiii.. banyak dugaan. orang lain masuk U gerenti ade diploma,degree, ne kalu lingkup, dapat penat je lah..(haaha jahat kan i)..Pressure ku masa Asasi memang the highest ahh babe! sebab dalam hati kempunan nak ambik medik konon. pulun-pulun study.sampai gelong mata  tak tido. memang i kurang enjoy masa asasi dulu..tapi itu berbaloi. baloi. baloi ahhh....ohh i really miss group A asasi sains. Cool.!!. 
dan sekarang...kepada para doktor di USM kubng kerian kelantan ini. yea ,doktor yang memegang stetoskop. terima kasih sebab curahkan ilmu2 perubatan anda kepada sya.. insyaALLAh saya akan cuba mengikut jejak langkah anda..

dan sebenarnyaa..pada sesiapa yg pernah mengajar aena .tak kira formal atau tak formal. even ilmu cara make-up or ngorat orang sekalipun,, thnks la ye... yang baik saya jadikan pelajaran,yg buruk memang tak padan..ehe.

k..sudah ngatok looo.. malam ne.28hb may aena balik..yooyoo!!! balik umah..yoyo balik umah..hohohohho.
ok sudah.
selamat subuh.tak tido lagi aku...
solat subuh dulu. ngaji Quran.
~

Monday

i sound stupid when i kecek kelate..but then,it works.haha~

Assalamualaykum~
aena nak update pasal pengalaman 4 hari pelajar perubatan n pergigian masuk kampung, buat survey kajian komuniti..
kampung yang aena terlibat kat nilam puri.
but sekarang kena study ah. next week nak exam.exam.exam.exam.blah balik rumah.haha.
bila sudah berada di rumah,aena update cun version punya ok. tu pun kalo ada yg sudi nak baca lah..

eh saya perasan followers da meningkat.. arigatou..senang2 aena follow korang balik.. orang nak sahabat dgn kita xkan tolak kan.. kuikui..

                                                         nah pic penawar entry untuk anda..

i'll be back soon. need to berjihad now. ehe.

Saturday

Kebahagiaan Dalam perpisahan..


Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta pasti

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya, apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan..

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

Kebahagiaan.. dalam perpisahan..

:::single terbaru SHAHIR AF8:::
Superb@!!! i luv his voice. Suara besar,jantan bak kata adlin aman ramli.hehe. dan boleh nyanyi pelbagai lagu. Tabek Spring beb!!
bila tau dia dah terkeluar,mmg mnyumpah2 aahh kat Af.**********.haha
nah.denga kat sini :



Aena paling suka persembahan Shahir masa konsert minggu 5. meletopp. 
lagu Ziana Zain.Anggapanmu.


download mp3 nyaa sini :  Shahir Af8-Anggapanmu

psssst : Shahir kalu still single mai ler cari saya..saya minat gila laaa sama kamoo..hahaha(gurau jah k.nanti ade yg sensitif pulakk)

opss. Jangan kau lupa Aena!
exam :May :          24 -paper OSCE
                           25- paper SEQ
                           26- paper OSCE clinical
                           27- paper MCQ.

so,tata.nak study.insaf2!. hehe.ne dia shahir ku..


uhh lupa..mengumumkan..3 pengumuman yag tak terumum umum lagi.ehehe.berbelit ayat kann..

1. to my buddy sis Hazirah..Congratulation coz u've passed the PRO 1.. really proud of u girl.. next yer claim hadiah kat akak okeh cyang..and Naik second year nanti,rajin2 ye..jangan malas cam akak..ahaha

2.Happy birthday to my Sis..Aya.. moga di rahmati ALLAh taala selalu.. Good luck.. wa bankrupt man..xdak hadiah laaa..ahahaha

3. Happy mother's day mak... I LOVE _LOVE_ LOVE u..