Wednesday

Pink is Rockin' the world.!!! oh Global Pink Hijab Day. .

Salam.. Mungkin ada yang dah tau dengan kewujudan 'hari' ni. tapi yang tak tau tu boleh sama-sama mengetahui nya di sini. oh Saya sedang bercakap tentang Hari Tudung Merah Jambu Global.
Sebenarnya 'Pink Hijab Day' ini bermula pada tahun 2007, secara group yang kecil di sebuah Sekolah Tinggi Columbia. Ada sebuah group anak gadis ini telah bersepakat untuk memakai tudung/hijab berwarna Pink dan mereka menjadi satu ikon 'kaunter pertanyaan' untuk orang ramai bertanyakan tentang tudung dan tentang Islam. Maksudnya, kenapa Muslimah perlu memakai tudung, berlainan dengan perempuan/wanita kaum,agama lain. 
Setelah aktiviti ini mendapat sambutan hangat daripada orang ramai,Susan G Komen Foundation telah turut menjayakan program ini..dan sentiasa berlangsung hingga ke hari ini. Mereka menetapkan Hari ini berlangsug pada hari RAbu, bulan oktober. dan 27 oktober telah dipilih menjadi hari tersebut.
Wahh..menarik bukan??? Macam baca riwayat Tunas Puteri,Boy's Scoutt pulak kan..eheheh..
Actually personally, i really impress with this kind of activity. Full of fun, enjoyment and the most important is this gonna be a medium as dakwah to all people over the world.
So, ladies and gentleman, Mission of this PINK HIJAB DAY is:

 to encourages Muslim women and men to participate in breast cancer awareness activities.
and also encourages the curious to ask Muslim women about their Hijabs, or Islamic headscarves.
 All over the world, Muslims participated by wearing pink hijabs, pink ribbons, and donating to breast cancer foundations.
 Jelas??? ala, program ni macam ala-ala NGO yang memperjuangkan kesedaran umum terhadap kanser payudara juga lah. tetapi lebih luas skop nya apabila meletakkan pengetahuan tentang Islam sebagai satu reformasi yang sihat dalam minda manusia-manusia seluruh dunia. Yes. Hijab bukanlah satu penghalang buat muslimah-muslimah belajar,bekerja serta bergerak ke mana-mana sahaja. Hijab adalah satu identiti yang mulus, serta mencerminkan betapa indah seorang wanita tersebut. Masakan tidak dalam Al-Quran menyebut :


يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّبِىُّ قُل لِّأَزۡوَٲجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡہِنَّ مِن جَلَـٰبِيبِهِنَّۚ ذَٲلِكَ أَدۡنَىٰٓ أَن يُعۡرَفۡنَ فَلَا يُؤۡذَيۡنَۗ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُورً۬ا رَّحِيمً۬ا (٥٩)
Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Al-Ahzab:59)

O prophet! tell thy wives and daughters, and the believing women, that they should cast their outer garments over their persons (when abroad): that is most convenient, that they should be known (as such) and not molested: and Allah is Oft-Forgiving, Most Merciful. (Al-Ahzab:59)

and this is what Ryerson MSA ( Canadian Community ) did for this event, and their review on..
What does Hijab mean to you...??
they answered ,

 Rase cool kan ayat-ayat diorang??? rase cam nak tarik tudung cepat-cepat lilit kat kepala sekarang neh. hehe. 
hmm.. harap jangan ada yang terasa n cakap-cakap belakang pasal entry ne(kalau cakap pun x kisah..).  Mungkin saya tak layak untuk bersuara secara solo untuk perjelas tentang hal hijab. ya. Saya masih belajar untuk memakai hijab sesempurna yang mungkin.  Nobody is perfect. Saya percaya, Nawaitu yang baik bisa merubah apa jua bentuk halangan-halangan serta masa lepas kita yang tak baik. 
Jangan persoalkan, 'pakai tudung tak semestinya baik. padahal Perangai belakang macam setan.lebih baik free hair je cam aku." Astaghfirullahal a'zim. kita hamba ALLAh, jangan sewenang-wenang memberikan justifikasi kepada seseorang secara melulu. dan Sungguhpun dia itu berperangai macam 'setan', remember, sekurang-kurangnya dia ada niat yang satu.
Niat mahu menutup aurat.
Sempurna mana tindakan itu, jangan dipersoal. Manusia boleh berubah. setiap tahun. setiap bulan. dan setiap saat.

berbalik kepada Pink kita pada hari ini, kalau ada sesiapa tercari-cari nak shawl pink, bole check out kat sini. ehe.Promosi alang-alang. ada satu je lagi yang available. cepat terjah blogshop ne eyh. *sayang korang lebih2* http://shawlsindustry.blogspot.com

actually,model ni x bersanggul tinggi. tapi sebab angle yang telah ditangkap oleh photographer ,sebab tu yang nampak gitu. no bising-bising hokehh.

ok, gadis-gadis, nie ole-ole dari hati saya kat korang. i luv meet new friends. Cuma harap jangan ada skeptikal tentang hal 'ini' antara kita perempuan-perempuan. Thanks pada yang menegur saya. Saya terima dengan senyuman. May ALLAh bless u..

note : naik pinar  mata pikir cara international bank deposit. but, after all, Alhamdulillah !!
oh ya, jangan lupa visit Global Pink hijab day, kat sini..


Sunday

the adorable Gadis Melayu..

hari ni manyak sejuk.sudah lah cuti, sebab kelantan menang bola. bagus betol.next year menang lah lagi yerk. ameenn..! oh,  sejuk sebab kelantan especially kawasan kubang kerian ni asyik hujan saja. memang sedap guling-guling atas katil peraduan. peraduan?? ehh?? kecoh je. sebenarnya, saya nak sembang pasal peraduan 'hot' dalam kalangan gadis-gadis di luar sana. umum dah tau kot. bila dengar lagu 'jari-jemari menyusun tari", sume automatik mesti pandang on the spot kat tv9. usha aweks-aweks cun kluar tv.  haha. ' tak ke'?? ehh?? tak pe lah kalau saya sorang je camtu kann. tapi saya tak tengok sebenarnya rancangan tu. kekangan masa. hehe. setakat tengok video yang diorang upload kat fb ade lah. 
mencabar gak eyh task diorang. bukan senang tau. perlukan pengorbanan masa,waktu dan jadual harian diorang. 
ok bercakap mengenai juara,semua dah tau kot. Rina Salleh is the winner of Gadis Melayu 3. yeah. beliau memang layak..
actually saya tahu ,kenal Rina Salleh secara tidak formal dalam it ni la.. Rina memang popular dalam kalangan blogger, peminat fesyen muslimah, geng-geng modelling. First time i know her from picture yang Rina shoot ngan Hannah Talents.(nama asal Hannah Studio-modelling agency) . one of the pic yang saya ter-ambil dari page Hannah Studio.. hehe

cantik tak? mestilah.. top Muslimah model~ 
kalau korang nak tau Rina ada buat banyak projek Runaway untuk perniagaannya. Contoh jamuan Hi-tea masa Hari Ibu. i still remember that, sebab sebelum program tu Rina ada post kat page dia, dia nak carik beberapa orang model lagi untuk event tu. ha, dengan penuh semangat saya pun hantar la profile kat email beliau sebab masa tu tengah cuti kann.. tapi sedih, sangat ramai yang talented apply..sape tak nak co-operate ngan Rina Salleh Resources kannn. haa gigit jari lahh.. Impressive, bila  Rina reply my email,full with ayat-ayat yang sopan. (nak tolak application orang bukan senang tau.ehe) memang sgt professional this young entrepreneur..
hehe.. lembut je muka.. suke.suke. ( i'm not lesbo okehh)

to Rina or sis Rina, Congratulation for your title of 'Gadis Melayu'.. wish can always be good icon for Muslimah ,especially.. tunjukkan gadis melayu pun boleh berjaya dalam bisnes, n yang penting Rina dah buktikan  'penampilan bertudung' masa masuk contest nie bukanlah sekadar fesyen..(sebab originally Rina memang dah bertudung..)

pic Rina n supporters..
mostly model cun-cun. haih. suke.suke.!!(sekali lg saya bukan lesbo okeh)

with her parents.. syukur..

note : sape lah yang reka fesyen tudung malam tu eyh?? macam tak kena je? besar sangat atas kepala tu..nampak letih sume peserta.lebih baik pakai tudung Rozita Che' Wan. haha. sedap nama kan. nak tengok google lah sendiriiii...heheh

ade SALE. Shawls. tudung 4 segi. Mai tengok mai !!!

Tuesday

Tony Blair’s sister-in-law has converted to Islam,wearing hijab. Alhamdulillah..!

Tony Blair’s sister-in-law has converted to Islam after having what she describes as a “holy experience” during a visit to Iran.

Journalist and broadcaster Lauren Booth, 43 – Cherie Blair’s sister – now wears a hijab whenever she leaves her home, prays five times a day and visits her local mosque whenever she can.
She decided to become a Muslim six weeks ago after visiting the shrine of Fatima al-Masumeh in the city of Qom.

“It was a Tuesday evening and I sat down and felt this shot of spiritual morphine, just absolute bliss and joy,” she said in an interview today.
When she returned to Britain, she decided to convert immediately.
Booth – who works for Press TV, the English-language Iranian news channel – has stopped eating pork and reads the Qur’an every day. She is currently on page 60.
Booth has stopped drinking alcohol and says she has not wanted to drink since converting.
Before her spiritual awakening in Iran, she had been “sympathetic” to Islam and has spent considerable time working in Palestine, she said, adding that she hoped her conversion would help Blair change his presumptions about Islam.

‘Now I don’t eat pork and I read the Koran every day. I’m on page 60. I also haven’t had a drink in 45 days, the longest period in 25 years,’ she said.
‘The strange thing is that since I decided to convert I haven’t wanted to touch alcohol, and I was someone who craved a glass of wine or two at the end of a day.’

Refusing to discount the possibility that she might wear a burka, she said: ‘Who knows where my spiritual journey will take me?’

Before her awakening in Iran, she had been ‘sympathetic’ to Islam and has spent considerable time working in Palestine. ‘I was always impressed with the strength and comfort it gave,’ she said of the religion.

Miss Booth, who works for Press TV, the English-language Iranian news channel, has been a vocal opponent of the war in Iraq.

In August 2008 she travelled to Gaza by ship from Cyprus, along with 46 other activists, to highlight Israel’s blockade of the territory.
She was subsequently refused entry into both Israel and Egypt.
She said she hoped her conversion would help Mr Blair change his presumptions about Islam.
The men, women and children around me withstood a day of no water and no food (it’s called Ramadan, Tony, it’s a fast),’ Booth wrote.

‘Coping with hunger and thirst in the hundred degrees heat, as if it were nothing. They can withstand deprivation in the Muslim world.
‘Here in Iran they feel proud to suffer in order to express solidarity with the people of Palestine. It’s kind of like the way you express solidarity with America only without illegal chemical weapons and a million civilian deaths.’

She adds: ‘Your world view is that Muslims, are mad, bad, dangerous to know. A contagion to be contained.

‘In the final chapter [of his autobiography] you say we need a “religious counter attack” against Islam. And by “Islam” you mean the Al Quds rallies, the Palestinian intifada (based on an anti Apartheid struggle Tony, NOT religious bigotry), against every Arab who fails to put their arms in the air as the F16 missiles rain on their homes and refugee camps and sing a rousing chorus of ‘Imagine all the people…’


 Booth stands next to a damaged building in Gaza in 2008

sources : here  and here

note : alhamdulillah for this precious conversion with her attire to start wearing hijab. Whether the real story is true or not, only He knows. so, what about us?, who was born as muslimah, live in a country called "ISlamic Country", would just simply follow the rule of ALLAh.. maybe i'm also lacking from presenting the full-attire of a muslimah, but at least we do practice even just a simple thing. Choice is on your hand ladies. ;)

"Hijab is not a fashion.Hijab is a Must for muslimah.."

Monday

sebab-sebab mengapa orang dewasa pun mengalami kejeJERAWATan

yes. Kulit licin,halus mulus memang idaman setiap perempuan. eyh bukan perempuan sahaja. lelaki jua. kan kan?? Kalau hari kahwin dah nak dekat, tengok ramai kan para bakal pengantin especially bride yang pergi spa,salun ,buat segala treatment untuk mengembalikan kecantikan asli. Siapa tak nak cantik di hari bahagia kan?? tapi bila dh da jerawat,pokai den eh. kalau zaman sekolah,remaja boleh lah ada. orang cakap perubahan hormon kan, and more than half of women over 25 still have acne, according to the American Academy of Dermatology.eyh eyh ok lah. lalut sampai ke situ . agenda sebenar  aena nak kongsi beberapa fakta/info serta cadangan untuk anda,anda dan saya jua yang sedang mengalami masalah kejejerawatan ini. 
Memetik petikan daripada web Shopping Lifestyle , antara faktor penyebab masalah ini 'menimpa' wanita yang berumur 20-an ke atas adalah :
  • Tidak mencuci muka selepas Makeup dengan sepenuhnya. 
-Being lax with your makeup removal regime can cause breakouts called "acne cosmetica". When left on your skin, makeup can combine with sebum (your skin's natural oil) to clog your pores and lead to pimples. Choosing makeup that's labeled "non-comedogenic" (won't clog pores) is an important step. But you should also make sure you take the time to cleanse your face thoroughly, says Thomas-Minns.
  • Terlalu kerap mencuci muka -Over cleansing
-Mungkin ada diantara kita berpendapat bahawa muka berminyak kena cuci muka.cuci dan cuci  setiap dua jam sekali. sebenarnya tidak. Thomas-Minns berpendapat bahawa cuci muka terlalu kerap hanya akan memberikan kesan buruk kepada lapisan lipid yang berperanan untuk mencegah daripada serangan bakteria dan rakan-rakan yang jahat itu, selain berperanan untuk mengehadkan 'breakouts' of acne.
what should you do?? Trade harsh soap-based cleansers for gentler ones which won't strip your skin of its natural moisture, and refrain from washing your face more than 2 to 3 times a day.
  • suka bertukar-tukar produk penjagaan kulit=Skincare hopping

    -Imagine the scenario: You've started using a new skincare product but you don't see any positive results after a week, so you switch it for something else that might do a better job. Sounds familiar? ha, ne aena pun suka buat neh. duit dalam dompet tak reti-reti duk diam kalau gi shopping complex.then lalu kat salun2 kan. tergoda gila tengok produk2 kecantikan.kahkah.well,nak tau tak si Thomas-Minns cakap ape???? "This is a bad move for your complexion."  because you're not giving the product a chance to really get to work. Plus, if you hop between products, you're also exposing your skin to tons of different ingredients, which can lead to irritation and even more breakouts.

  •  Produk Penggayaan rambut. juga produk Penjagaan rambut. 
 -Using hair products can affect the skin on your face as well as your scalp, creating what is known as "pomade acne. Thomas-Minns warns that hair products (especially styling waxes and gels) contain ingredients that can seep into the follicles and cause spots. The good news is that this type of acne can disappear quickly if you lay off the offending product. So, tips terbaik, jangan gatal2 pergi sapu styling product kat kulit kepala, hairline dan forehead korang. Nanti lagi 'meriah' jerawat2 itu. hehehe..
  • Kandungan Karbohidrat tinggi dalam diet anda- High-carb diet
-A 2008 Australian study suggested a link between eating carbs with a high-glycemic index (think sugary snacks and junk food) and the severity of acne. Those who ate low-glycemic foods were found to have less severe acne, according to the study. So, pada sesiapa yang gemar memakan keropok-keropok berperisa serta maggi, haha, bersedialah untuk mendapat masalah ini. (sorry,nada cam jahat je kan.). 
- Good carbohydrates to eat are fresh fruits and veggies (which are loaded with nutrients and anti-oxidants) and well as fiber-rich whole cereal grains, beans and nuts. Avoid processed carbohydrates including refined grains, white bread, sugary sodas, candies, and baked goods like cookies.


  • Stress. Tekanan.
-umum sudah tahu Stress antara penyebab jerawat. Nak exam,nak kahwin, nak tunggu saar lahirkan anak, semua keadaan yang sangat sterss untuk perempuan. The release of stress hormones also tends to make pimples more severe with larger, redder and more painful blemishes. what can you do?? Ask your dermatologist about a cortisone shot, which dramatically and quickly reduces swelling in a day and can also help reduce scarring. To prevent future flare-ups, find ways to de-stress and use relaxation techniques, whether it's meditation or catching a comedy movie.
  •  Bergayut di telefon bimbit- Yakking on your cell phone
-kelakar tak bunyinye. bergayut pun boleh dapat jerawat. sebenarnya tak bergayut pun sama ja. Puncanya adalah telefon bimbit kita tu. Yakking for long periods with the set in direct contact with your face can lead to "acne mechanica" or pimples caused by friction. Because mobile phones are rarely sanitized and frequently placed on many surfaces or dropped in public places, they're exposed to lots of bacteria. So, penyelesaian, pakat2lah sapu sanitizer kat henfon korang ok. aena dah buat, semalam.hahahaha.. risiko kot. tak pun pakai hands-free sudah kalau malas nak beli sanitizer. kan?
  • Proses pembuangan bulu-bulu di muka-Facial hair removal
-It's not uncommon to get spots after you've waxed, shaved or tweezed hair as bacteria can lodged deeper into the pores and any topical creams that you might apply afterwards can clog pores and compound the problem. 

 ok. itu sajeee.. ehh tapi kalau korang tanya cara penyelesaian kejejerawatan nie, memang banyak benda nak cakap. pergi jumpa dermatologist,abis cite. tapi kalau tak mau, ha.. ni ade cara. 

Sunday

apabila sultan turut ber-facebook. kahkahkah.

hye ya . Suke tak design template baru ne?? Header pun baru gakk. ouh i love that beaded shawl. Actually rasa nak tambah kematangan dalam blog appearance. hopefully,terserlahlah kematangan itu. faham ke aena ckp pe nie?? hahaha..ngarut je lebih kn.

sultan ade facebook. pecaya x? kalau tak tengok pic ini :

(untuk view cantek, 'right click', 'open in new tab')



hahahahaahahha.. nak terguling aena view pic ne. ntah ada kat profile sape ntah. Maybe diorang edit guna photoshop. tu la kreatif benor anank muda sekarang ekk. 
hahhaa...nak gelak lagi. Saje je nak post entry ne. Sape2 yang tension study tu boleh relax sikiit kan. kahkah.
k lah,bye nak study.

Thursday

pre- eid mubarak.. FORGIVENESS..

 
"We attach our feelings to the moment when we were hurt, endowing it with immortality. And we let it assault us every time it comes to mind. 
It travels with us, sleeps with us, hovers over us while we make love, and broods over us while we die.
Our hate does not even have the decency to die when those we hate die-for it is a parasite sucking OUR blood, not theirs. 
There is only one remedy for it. [forgiveness]
----Lewis B. Smedes  

maaf buat semua.. saya insan yang tak sempurna.. jika ada salah n terkasar bahasa .. ampun maaf dipinta ...
moga ukhwah persahabatan n persaudaraan yang pernah terbina kekal megah di hati kita..inshaALLAh..

Friday

the ramadhan..

i have no story. 
about anything to tell..
yea. i got. 
to tell i'm kinda busy. like a stupid fly.
hhoho.
k lah.
all the best for the counted ramdhan that we still hve now.
wish u great eid mubarak soon.
hey. i wanna a kad raya.
can u give me??
i'll give u my address if u wish to.
just pm my facebook yea. 
search "Aena Noorjanna Bashah".

salam..

note : i'm really in gloomy situation. a bit depress. of something. huh.

Tuesday

Giveaway raya Sakan by Cik Bihaa ..


Saya suka memakai shawl ,especially pashmina, sebab saya nak jimat masa. hahah.. statement pelik kot anda pernah dengar kan. tapi pada saya hakikatnya memakai pashmina sangat cepat ,tak sampai 5 minit. Tak perlu gosok (iron) dengan terlalu lama dan teliti seperti anda kerutkan dahi menggosok tudung bawal supaya esok kawan sekuliah tak nampak satu garisan kedut pun.haha. (jahat.tapi benar dong).
then senang nak lilit pasmmina, sebab panjang. Dan bole lah adjust bagi labuhkan. tutup dada sikit. Anda cuma memakai beberapa keronsang saja. like me, i luv to pin at the side of my right ear. of coz bukan betul2 kat ear tu laa kann.hahah.
ehh Shawl biase pun saya pakai gak.. sebab gorgeous and very cheerful design.. like what Cik Bihah jual kat blogshop beliau.. hehe..(ambik berkat promo blogshop Cik Bihah..)
So, kengkawan yang nak join giveaway yang susah nak didapati di pasaran, maka cepatlah klik ke link di bawah ini.. 
CIK BIHAH Trendy Shawl

berita baik, cik Bihah kasi 15% discount tuk student ipt yg jadi follower blog n use ipt's address. hehee. jimat scholarship weh!!

ehh lupa lak.. syarat nye nak at least 1 pic..hehe..
so here we go..



tengok. ne snap guna webcam tau. sebab xde photographer nak hire i. haha. i bought this from Cik bihah tau. punya susa nak cari pashmina yang tak turun warna. mostly,huish.

nak upload gak. ne pic masa dinner Heathex last Saturday. hehe. Simple.

note : saje update tuk entry emas ini. bye. study. busy. and alone. it's me.


Wednesday

i like you. sebab suka artis lelaki ini.

hye.
frankly,if u wanna ask the list of  my favourite musician , yes, i would say mostly of course male artist.
kenapa? kenapa??
bukan sebab tak suka musician perempuan. Suka bah. 
tapi satu sebab yang mantap, yang ada pada musician lelaki adalah.............
nah, contoh yang ingin ditampilkan. SS501.WAhhh... 
Suke.suke .suke..


eheehe..

wow. smart. looking good in black.
cuba dengar lagu Love ya-SS501. kaat youtube ke. boleh jatuh cinta ooh..hoho

perasan tak. baju diorang memang cover banyak-banyak dengan segala jenis kot lah apa aksesori tangan lah.kalau buat persembahan apa pun,wardrobe mostly lengan panjang.
pendek kata,''tutup aurat''. haha
"diorang pakai camtu sebab korea sejuk la!!".
ehh yeke. yeke?
tapi yang ne...

ok dah. dua dah cukup. 
nanti orang cendiakawan,alim ulama terus lari dari blog saya ini. (macam ade je??)

so,can you get what i'm trying to say,here??

kalau saya, agak lemas perut kalau melihat pemakaian artis sebegini. terutama dalam video diorang. 
ok. korang suka. sexy habis. itu hak korang. jangan saman2 pulak ok. ahahah~ 

ini baru artis korea. yang mat saleh belum tengok lagi. huhuu.. 

dan sebab tu saya suka anda..
biarlah orang sibuk-sibuk ngata yuna pakai tudung tapi pakai legging ketat. believe me, nanti lama-lama longgar lah kan..haha.

padan tak??hehe. 
aena letak this as profile pic,ade orang tnya," apasal  letak gambar apek kat sebelah??". "pakwe cina ke?". haha. lawak gilaa.. ni gamba Heo Young Saeng. from SS501
uhh sweet..mata kecil,.. idaman tuh..hahaha.. 

note : saya terkaya kejap. sebab tiba2 angka bank naik bilangannya. oh JPA. i luv u !! Mak cakap, hargai. jangan beli yang merepek-repek. (cam tau-tau ja anak dia camna.haha). sebab bukan senang kerajaan nak percaya kat kita. kasi duit selambak tuk belajar dengan selesa. dah la Kelas tak start pun lagi. aiseyh. tergoda tau tengok semua benda sekarang neh.huhu.

Sunday

Perkahwinan Campur : sebab nak anak 'mix' atau Dakwah ??


"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah, Allah menciptakan isteri-isteri bagi kamu dari jenis kamu sendiri, agar kamu dapat hidup tenang bersama mereka. Kemudian Allah menciptakan kasih-sayang di antara kamu (antara suami-isteri)" [Surah Ar-Ruum: 21]

Apa pandangan apabila kamu mendengar seorang gadis muslimah tiba-tiba membuat keputusan untuk mengahwini seorang lelaki beragama Buddha,berlainan negara contohnya...pasti orang ramai atau kaum kerabat si gadis tu akan pandang dulu kan sama ada mampu ke tak dia nak hidup bersama dengan lelaki tersebut. Paling kritikal, fikiran tentangan nasib apa pegangan agamanya akan kukuh seperti dahulu?? atau berkarat dek reaksi oleh molekul-molekul oksigen dan wap air di tengah-tengah persimpangan??
ok. saya tak tau nak hurai dari aspek agama dengan lebih mendalam, bukan tak reti tapi takut tersalah tembak lak.dosa2. tapi saya suka membaca artikel pasal perkahwinan campur/ dakwah muallaf melalui perkahwinan.

untuk kali ini cukup lah kalau saya hanya nyatakan persoalan tentang isu sebegini.
  •  bagaimana kita mahu mengetahui sudah layak atau tidak si gadis itu mahu menerangkan islam kepada bakal suaminya itu?? ada ke garis panduan yang cakap hanya sesetengah 'perempuan muslim' yang macam ni,macam ni ' je boleh berdakwah kepada pasangan yang muaallaf.
  • orang selalu cakap,lelaki muslim kalau berkahwin dengan perempuan bukan muslim tak pe, sebab senang nak didik. yeke???? kadang-kadang fikir macam betul juga. anda rasa??
tapi, kalau ada yang nak berkahwin campur just sebab ber'imagine' mahu anak yang muka hensem cun melecun kalah Cristiano ronaldo,memang tersasar ah niat anda kan. sebab tak tau lagi mampu ke tak.opss lazer you. (you baru tau ke?.haha.)

k. itu saja.

note : tak habis-habis diserang.
" Ko ne tak puas ber'facebook' lagi ke sampai buat page ko sendiri??". 

Geng,betul2 saya tak dak idea nak balas.emm bukan xde idea,tapi malas nak laayan manusia sebegini. saya tau saya bukan selebriti atau artis yang sering berkumandang di majalah.eh x. radio/tv. tapi tak semestinya artis je boleh ada page klo ko nak tau. Sebab saya rasa saya sudah menjadi 'multipurposes' punya orang, kira page tu jadi tempat untuk saya share pape pasal 'kerja'.like update shawls baru dari blog ke.
jelas ke penerangan ne? pas ne malas ah mau jawab2 soalan kanak2 macam ne.
lagi satu sebab kewujudan page ku itu adalah:
cun kan angka atas neh?? hehe.. tapi sory,saya tak boleh approve seramai itu. fb personal dah meletup. ramai da saya cuba remove/filter. kebanyakan lelaki aa..yang tak kenal langsung,letak pic ntah sape2 and nama macam baca signboard tengah jalan. dan juga yang jenis spesies 'mulut longkang'. macam mana tuh?? emm....like suke bagi ayat-ayat makian/lucah. so,Sory-sory. saya memang utamakan gadis-gadis/wanita sahaja sekarang ne.


 

Tuesday

A waRm LOVE to Stylish Muslimah..

while i was doing my 'blogwalking' just now, then i saw a blog's link which seems so familiar,.
and the entry shown my pic.
ouhh,what is it??
then i knew that "Stylish Muslimah" made a review about my outfits..
waa.. i'm Very happy.. because i love the blog so much..
ada macam2 input pasal fesyen muslimah,. apa yang boleh dipakai,sesuai atau tidak menurut syarak..
but yea, some of my pic doesn't look good..
so i need you, my friends to give your own comment regarding the outfits.. or if you're interested wanna know more about fashion for muslimah throughout the world, you can read about them also.

feel free to visit this Blog yea !!

note : alhamdulillah, doc said 'things' will be better soon...

Wednesday

Listen to my heartbeat..

tak de pape yang menarik berlaku dalam hidupku sekarang.
tak. pada  masa kini.
uhm tak. pada tahun ini.
atau aku sedang lalui jalan yang salah??
pilihan ni macam tak tepat dengn jiwa aku.
tapi.. 
tu laa.
xboleh cakap kuat kuat.
nanti korang tau isi hati aku.
--memang la tak bes nak tau pasl aku kann.
tapi asal baca entri neh??? hahaa
orait2. serious2. 
aku butuh waktu. (bahasa indon bukan carut keh)
aku mau wktu menyenangkan kembali hatiku ini.

ini bukan koleksi sajakku okeh.hehe
i support brasil. tapi tak fanatik. ada orang cakap kita orang asia,so support la Asian team. jpan or korea. i said tak nak. kalau Lee Dong Wok ke Kim Bun ke yang sepak bola tu i support ahh. siap seludup masuk kapal kargo gi south africa tengok FiFa. haaaahha.
Asal semua orang minat Shahir neh?? i da chop ritu. bila da jadi juara , bersepah satu malaysia minat beliau. so bye lah Shahir.
Sekarang suke Ayim mentor. bior lah beliau dah terkeluar. 
Tapi sangat rock.talented. versatile. cool. confident. cute.
nak nangis woo dengr nama ayim kena kluar malam tuh. (sebab kredit susut pegi undi mamat comey neh.hoho)
tengok. sebab lagi satu i suke dia sebab mentornya. Mus May beb. Rock habes. Lagu2 semua 'berhantu' . kalau nak pastikan kata-kata ku ini, try putus cinta ,bg yang berpasangan, then lagu "SENdIRI" . tak menangis ,tipu ahh ko bhai.

gadis cantik sila lah rajin-rajin kan dirimu klik blog ini,banyak koleksi cun2. yang penting banyak yang susah nak carik kat blogshop lain. Para lelaki macho yang nak kasi hadiah kat mak ke,kawan ke, adik beradik ke, gf ke,isteri ke, mai laaa tengok keh.. : Shawls in the garden
daaa~

note : bola, bola gak. jangan lupa member2 seislam kita yang sedang berjuang di Gaza. Pray to them always yea... ameen~

the Nawaitu and we will not go down..!!!

Antara Niat Dan Manis Bicara
Satukan Di Dalam Satu Denyutan
Di Mana Jiwamu Pasti Bahagia
Kembali Bersemi Insani..

Lafazlah Setulus Hati Nurani
Bukakan Maksud Tersimpan Di Hati
Biarpun Pedih Menyeksa Naluri
Nawaitu Tuntutan Batin Suci..

Usahlah Engkau Selindungkan Bayangmu
Renungi Asal Kejadian Dirimu
Berjalan Tunduk Bukan erti Kau Kalah
Tebarkanlah Serata Jiwa...

Usahlah Engkau Persalahkan Kakimu
Andainya Rebah Di Bumi Mu Sendiri
Mungkinkah Ada Kesilapan Semalam
Lafazkanlah Sejujur Hati...

Ketulusan Insan sejati
Mencerminkan Budi Pekerti
Kesungguhan Menyingkap Makhfi (Rahsia)
Kebenaran Diri Yang Suci...

Hanya Jiwa Yang Tulus Mengerti
Kemanisan Nawaitu Hati
Ketenangan Dalam Mencari
Keredhaan DariMu Tuhan…

syahdu dengar lagu ini.. Teringat zaman sekolah dulu,rajin dengar lagu nasyid neh,..huhu... (sekarang pun dengar jugak wpun rock)  .. boleh mengalir air mata ku..wu......

Al-fatihah kepada vokalis kumpulan RAbbani ini.. Allahyarham Ustaz Asri Ibrahim..


"....Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right....

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight..............." 
      (a song for GAZA by Michael Heart)

Thursday

menjawab tag rakan-rakanku... huhu

Assalamualaykum..

ok sebelum aena memang tak nah reply or respond pape pasal tag/award from friends.. sebab busy.hehe .thus banyak pulak soalan personal. really personal to tell lah kan..heheh
so,dengan ini,diisytiharkan aena menjawab 2 tag/award sekaligus. hehe.

yeah. ini AWARD dari  cik muniey

1. apa yg bmain di fikiran anda sekarang ini?
mandi.makan. dan cara untuk menambah duit poket mak.ehe

2. apakah nama samaran anda?
aena. adik.

3. berikan 3 org yg anda syg.
mak. ayah. helaena.(orangkah tuh??)

4. panggilan untuk si dia.
si dia? sape?? ikan di laut kah?? ahaa.

5. hadiah yang anda impikan dari seseorang yang istimewa.
Pape je yang 'dia' mampu..

6. blog manakah yang anda suka lawati?
yang ade dlm list sy..

7. tagkan kpd 10 rakan blogger anda.
10?? sorang dah la.. k.. 
to my beautiful blogger mate yang kamceng, ZELLA.  


ohh ade satu lagi tag. haiyaaa!!!
ini dari teman sekampung aena. Amalina.


1. Who's urself at home?
anak yang comel.
suka cari pasal.
adik bongsu yang berbudi bahasa.
kadang-kala nakal macam raksasa dipanah ultraman.
lengkap x...????

ini mak. sahabat baik ku... 
ini ayah.. kawan paling sporting..


2. Who urself besides a friends?
 me??
kawan yang cool. tapi banyak kerenah.
if u find me very friendly, acting so skemaaa. it's not me. it's not my original lahh.
uhm.sape yang rapat gila tau lah kan aena macam mana. 
ok. ni yang paling satu kepala.
habes sume my secret diorang tau.ahaha..

 ni pun sama. 
kiri,my beloved x-rumate. love her. beliau sangat memahami diriku. 
kanan, Suen. kita kamceng gak kan..????ehe~
selain sebagai kawan, saya seorang pelajar yanng malas. kadang-kadang saja berdedikasi. 
itu saja.

3. 5 things that you aspire but have not achieve yet.
    -Grad sebagai seorang Doktor Perubatan.. InsyaALLAh..
    - Pegi menunaikan haji atau umrah.
    -Have my own boutique
    -uhm ntah.
    -kahwin.hoho. dengan seseorang yang sayang gila kat saya. belum jumpa. tapi saya tunggu....

4. who is your spouse's name?
     belum kahwin ahh geng. so. unknown ahh. hahahah

5. 5 things you like most about your partner?
     funny. saya bole ketawa even tengok muka dia...
     solat 5 waktu sehari semalam.
     Islam
     tak clubbing,minum suma. merokok?? kalau ex-smoker boleh gi la,,..
     Suka makan PEDAS..!!! (senang nak masak.ahah)
 

6. the date when you couple?
     -

7. the bitter memories with your EX-partner?
     xtau. ade memory ke?/ i'm loss of memory laahh..ehehe


8. What is your love theme song?
    Humko hamise chura lo....


9. what changes you want to see from your EX-partner?
    memperoleh isteri lebih cun dariku.ahahah~


10. tags 10 of your others friend.
      tak mo lah. tag Zella gak la.... 
tata..penatlah jawab sume ne..pasne xmo jawab daaa... huhu. (bajet dva.) 

heehe. k. Salam alaik..
Jangan tinggal solat kawan-kawan..

Monday

discrimination.hate.hate it.


pada suatu hari saya berjalan-jalan bersama kawan baik saya ke sebuah pasaraya yang baru naik di Kelantan
semasa kami hendak memasuki ke dalam pasaraya itu, tiba-tiba kami ditahan oleh seorang mak guard.
mak guard ok.sebab beliau seorang wanita.
beliau bercakap saya tak boleh membawa masuk beg saya
saya tanya kenapa?
takkan nak tinggal kat tempat tinggal barang tu.
beg saya sama ja lah,ada beg duit,hp semua.
tapi pelik, dia kata beg kawan saya tidak mengapa.
kerana dia kata beg kawan saya itu sesuai di bawa masuk.
dia risau tentang beg saya.mungkin ada potensi untuk "membawa balik barang2 pasaraya tersebut secara haram".

lama jugaklah kami 'berbicara' di situ.
akhirnya,saya mengalah lah. ikut saja lah kehendak beliau.
tapi dalam hati memang rasa tidak adil.
pandang paras rupa.
apa anda rasa....??????

ini beg kain. jenis beg yang saya bawa pada hari kejadian.
tapi beg saya lagi cun lah kan..hahahah

ini macam beg kawan saya. 
beg mahal. mahal lah kan. seratus hinggit ke atas.
 
note :  Jangan tau nak judge orang dari luaran sahaja k. apa ,ingat dalam beg murah tak de duit ke??? (spoil oohh mood aq ritu.) 
sekian.