Saturday

Girls..please be sensitive with your WASTE product::

Assalamualaykum..

it has been so long,not posting anything.. yea, today, just nak voice out laa about hygiene yang sepatutnya manusia umur 15 tahun ke atas memang dah fasih....sangat...

waste product that i mentioned above is: Sanitary Pad.huh yea.panti liner pun include gak.

*eventhough secantik perempuan ni pun, dia kena tahu gak.hua



OPPPss!!!..maybe lelaki tak mau continue baca, but,.... remind you, everyone should know what should a normal person do in terms of taking care of their hygiene. (Nanti dah kahwin, boleh tegur isteri,anak-anak, be concern about this)-sebut perkataan "kahwin", segar sikit.hehe

hu yea, i make this as a story lah.mood membaca kena bersemangat sikit!(harap-harap tak ada yang muntah semasa baca entry neh. be positive k!! )


Sudah hampir sebulan rasanya ada satu "sanitary pad" or tuala wanita yang ditinggalkan lama di sebuah shower kat hostel sini. yea i know and all realize, even this showerroom really very pity+terrible condition, but still we need to appreciate lah with the accomodation.. syukur..got hostel..huh (so, no complain2 aaa..)

But, then why, this 'girl' -i don't know who was she-muslim or nonmuslim-maybe she's not sensitive with the core bahawasanya, toile
t or shower room adalah milik ramaaiiiiiiiiiiii orang.. so, why u left that "thing" there..

Dah sebulan kan, of course, very-very bad smell from "it" spread fasten in the shower room. huh. this time memang tak tahan. mak cik cleaner tak perasan benda tu sebab dia tersorok kat bahagian atas antara pembahagi 2 bilik shower. so bau yang 'harum' tu memang kena atas kepala lah. jika anda, boleh tahankah??? others???

Ntah nape, that night, suddenly got courage, to throw the 'pad' into the dustbin..slowly.. then, hu MASYA ALLAH>.bau dia memang dahsyat laa...
Vomit for a minute there. huh. Nobody,its ok.


actually, im not telling you that, ya, saya orang yang cuba nak buang benda tu, tapi ....
sedih laaa... kalau benda tu awal-awal lagi dah buang, mesti tak seb
usuk gitu ..huhuuuuuu..

kenapa lah courage datang lambat sangat., maybe
saya tak sensitif tentang hygiene orang lain..

sedih, nama saja student kampus kesihatan, tapi tak jaga benda-benda sihat pun..

********** tutup kes *******




saya ada terbaca tentang satu artikel ni. mungkin boleh membantu dan membimbing sikit lah.(tak sikit,banyak sebenarnya,,) so.......

jom baca tentang Pendidikan Seks Anak Muslim :

Penjagaan Waktu Haid Anak Gadis


".....Jangan andaikan anak perempuan yang sudah baligh akan tahu sendiri semua perkara. Dalam menjalani tempoh haid,dia perlu dibimbing,(maybe yang kes tadi, tak dapat bimbingan kot.) ,termasuk menjaga kebersihan diri semasa menggunakan tua la wanita. Penjagaan waktu haid ini merangkumi:

* Jangan sepahkan tuala wanita dan plastik pembungkus yang berkaitan merata-rata, dan jangan sekali-kali membuangnya di dalam lubang tandas.

* Basuh tuala wanita sebelum dibungkus untuk dibuang dalam tong sampah.(kan ada sanitary bin.khas untuk membuangnya.Biasanya terdapat di semua tandas,nowadays.)

* Seluar dalam yang terkena darah hendaklah dicuci dengan syampu atau sabun membasuh dan rendamkan dalam baldi yang berwarna gelap.



* Jangan sesekali biarkan anak menyuruh kita membasuh pakaian peribadinya.(bukan nak aniaya mereka.tetapi sebagai langkah pengajaran dari awal.)
Suruh dia menyidai pakaian dalam tersorok dari pandangan umum. (lindungkan dengan kain,example) .Sebaiknya sidai di bawah pakaian nipis. Ini mengelakkan lelaki yang di dalam hatinya ada penyakit daripada terangsang nafsu seksnya melihat pakaian dalam itu.


* Tuala wanita juga perlu diganti selalu untuk mengelakkan kegatalan dan bau busuk (hamis) pada badan. Ketika ini elakkan makanan yang hanyir seperti ikan masin, pekasam atau lauk-lauk jeruk. Sepanjang haid, amalkan doa, ".....Segala puji bagi Allah di atas tiap-tiap kurnia dan nikmat dan aku meminta ampun kepada Allah daripada tiap-tiap dosa supaya terlindung dari sebarang keburukan dan kita tetap beroleh keberkatan walaupun dalam keadaan hadas..."

* Jaga tempat tidur atau tempat kita duduk supaya tidak meninggalkan kesan darah. (lapik atau alaskan tempat tidur,atas cadar dengan kain yang tebal,example)

* Sebaiknya sepanjang tempoh ini pakailah pakaian berwarna gelap. (tak semestinya warna hitam, kang ada yang cakap saya ajar diorang jadi gothic lakk..hehehe)


dan lagi...cara mandi hadas- secara dasarnya.



  • Perlu ajarkan anak-anak cara mandi hadas yang betul. Sebelum mandi cuci faraj dengan bersih, setelah itu dalam keadaan bertinggung niatkan mandi hadas besar.

  • Ratakan air ke seluruh badan termasuk bahagian pelipat, celah kuku, lubang hidung, celah-celah paha dan kaki. Gosok hingga rata. Kemudian barulah berwuduk dan solat.

  • Solat haram ditinggalkan dalam usia sudah baligh. Ajar mereka catat di kalendar tarikh kedatangan haid hingga tamat tempoh.

  • Catatan ini sangat penting untuk memastikan jadual haid betul kerana dalam usia ini remaja kerap mengalami perubahan tarikh haid. Ada yang terlalu cepat sehingga menyebabkan istihadah. Ini disebabkan oleh keaktifan atau stres mereka di sekolah atau pemakanan yang diambil.

  • Dampingi mereka dan terangkan bahawa mereka perlu menukar tuala wanita baru setiap kali hendak bersolat.

  • Dapatkan nasihat doktor berkaitan makanan tambahan (supplement) yang sesuai untuk mengembalikan kecergasan badan mereka.
------(me,myself prefer traditional/complementary medicine,example Jamu perawatan Remaja Putri,Indonesia. Don't worry, this is not an illegal medicine, because they actually got approval from Ministry of Health. buktinya: ada perkataan "MAL 19988834 T". Jamu ni makan ikut turn hari. So, memang agak leceh, tapi kalau dah konsisten, haid pun teratur, senggugut kurang, and badan pun tak lah lesu sangat bila period...Nama pun perempuan, memang sistem reproduktif kita lebih aktif and complicated then men. Perlulah concern lebih sikit..

Anyway, thanks to my family, they always support me if i was in pain or unwell that related to menstruation...only GOD knows how does it is feel.opss,tak mau cakap lebih, nanti ada orang kata,saya lebih2 pulak."perempuan melayu kena sopann" )


sumber: (Koleksi ANIS)
Galeri Ilmu SB


"....rasanya, realiti kita tak perlu malu untuk berkongsi pendapat dan pengalaman yang berkaitan dengan penjagaan kebersihan macam ni sebab apa yang penting, ia akan memberi kesan dan impak yang ketara terhadap kesihatan kita semua..."




Take good care of Your health friends!!



Selamat beribadah puasa...