Sunday

Hobi yang pelik..?

Assalamualaykum semua...

hua lamakan Aena tak membebel kat blog kan.. Cuma post benda yang simple looking aja..

memang pun malas..plus..i've been in second year.....,which requires me to give almost 100% commitment...dah nak melangkah masuk clinical year la katakan..insyaALLAH... So, Aena tak boleh main2..jawab exam pun dah tak boleh lempar dadu daa..hihihii(pecah rahsia gue...) Everything should be precise and accurate answers..pergghhhh!!!
( cam bosan je jd budak medic ne???)
hoho tak de lah..Aena merepek je..
Apa2 pun buat sesuatu perkara,Lillahita'ala...

humm ape ya my main point here?? haaa.... i would like to reveal..haha..(ayat ganas tuh...)
about my weird hobby.. tapi tak pasti lah kalau orang lain panggil hobi ke tak... or benda ni pelik ke tak..

I like to look around me...and keep thinking.. Sometimes i investigate what things would relate to it...or whatever might goes around it... the most valuable thing yang Aena suka berfikir, adalah tentang alam,.....macam natural wisdom...

Apa yang akan jadi pada alam lagi 10 tahun ye...lagi 20 tahun...and 100 years more... Can we imagine the natural habitats of aquatics,trees,hunters(lion and so on..) on that particular time...?? With the intervention of modern sciences,we human develop...Do we care about them...?? i know, there's a lot of activities and pemuliharaan and pemeliharaan of these organisms...but we still being cruel to them..
as.......
Sorry pokok...i've betrayed your good deed for giving me the oxygen to keep mylife continuous..
without oxygen,my body can do nothing all the normal functions...and pokok..you give me a bold shade...

Sorry ikan..... i've polluted your playground deep into the sea and river with highly toxic and chemicals....i know you are among of the protein source to build my body...to become an educated person...
kisah sedih tamat di sini ***********************

seterusnya...cerita dongeng berbaur pengajaran...
Kisah pohon Walnut..

Sebatang pokok Walnut sedang berdiri di tepi jalan di sebalik rimbunan pohon-pohon buah yang jauh lebih lebat dan lazat buahnya... tiba-tiba...ada seorang lelaki yang melalui jalan tersebut teringin hendak merasa kacang walnut tu..lalu,tanpa berfikir panjang, lelaki itu pun mematahkan dahan pokok walnut dengan menggunakan batu dan kayu yang tidak kurang besar saiznya..
Dengan sayu...Walnut cuba menjerit...
"Ohh..sakitnya badanku...aduhhh..Aku telah membahagiakan orang itu dengan memberikan buahku,,,tetapi dia menghadiahkanku dengan rasa kesakitan ini..!"


moral of the story: if we do not permit the earth to produce beauty and joy, ..it will end not to produce food either...




aena n pokok2 mak kat rumah,2007..