Wednesday

Ladki badi ann makan BUDU heyh..!!!

Salam semua...,,,...
Thanks pada sape2 yg mnjumpai blog saya ini...Masa cuti ntah tiba2 banyak je idea keluar..Nanti dah masuk year baru x tau lah macam mana..hurm..
Suddenly my stomach bulge ke kiri ke kanan..saya lapar laa..
Hmm jom try sesuatu yg simple n dimple~heheeee
pasti buat anda tersenyum rESepi ni.. namanye 'Buduu' hhahaha

Mai la...mai laa tengok saya tunjukkan cara mudah utk makan budu bersama-sama dengan nasi putih,telur goreng, ikan pekasam goreng or ikan bilis goreng+kicap manis...(FuHHH...!! Meletup..)
jom laa..jom la...

Mula2 kita siapkan bahan2 nya yea tuan2 dan puan2..
cili melaka,bawang kecil,limau nipis sa..,
tengok pisau tu basah lagi..punya semangat nak makan haahaa..

ini dia Budu cap Ketereh(mudah dijumpai di seluruh pelusuk Malaysia..sedapp!!)




Then,potong lah mereka dengan comel2 lagi halus mulus..

kemudian tuan2 dan puan2 pun tuangkan budu ke dalam bekas tadi..(lebih kurang 1/2 botol).. oppss jangan lupa basuh dulu bahan2 yg dah potong tadi tuh,n selawat sama noo... akhirnya,perah limau nipis..


wahhh...dah siap... kacau2 budu tersebut dan hidangkan dengan nasi anda..
memang best kan?? x payah pergi restoran mahal2 nak kenyangkan Perut anda kerna...budu ada kebaikannya. Kejap nak cerita kat kawan2..

Info Budu :
  • A fish sauce and one of the best known fermented seafood products in Kelantan,Malaysia as well as Southern Thailand.(ada kena mengena ngan Thai patut saya suka,huuhu)
  • Product of hydrolysis fish and microbial proteases.
  • Flavour and aroma of Budu are produced by the action of proteolytic microorganisms surviving during the fermentation process.
  • very popular in East Coast of malaysia,especially Kelantan..(dah tau dah..)
  • In new research done by nutritionist from New Zealand,Japan,Germany,and also Australia,they found that Budu contain Glutathione as substance of antioxidant. you know right what antioxidant is?? Any substance that protect our cell from being damage by any free radical.. Free radical memang banyak dalam our food..wahhh sebab tu muda ja kalau makan benda ber'antioxidant' neyh! slowing rate of ageing process and avoid from Breast Cancer.
  • So, it will increase your Immune defense Mechanism which can help to protect your body againts chronic disease(CAnCer) and also eliminate toxic.
  • enhance your IQ level by strengthen the weak neuron(brain cell).
  • there is a lot of Vitamin B(B1-thiamine,B2-Riboflavin,niacin,B6,B12-Cyanocobalamin) As we know, Vit b12 useful in DNA synthesis, as well as for the synthesis of Red Blood Cell.
*bila banyak red blood cell,banyak la oksigen di supply ke seluruh badan..
  • National cancer Research has found Budu give out 30% of fiber from what is recommended. Fiber contained in Budu may reach until 8 until 10% for every 100gm.
  • Budu may decrease your lipid level in blood vessel because Budu is hypocholesterolemic. Thus, it is so good for us to get rid of artherochlorosis(the accumulation of lipid and fat in blood vessel.
Macam mana kawan2??? best tak budu?? haaa..Tak Kenal Maka tak Cinta.. Lepas ni try ok.. Apa2 pun mesej nya di sini, Marilah kita Martabatkan Makanan Tradisional Malaysia.. Belilah barangan Buatan Malaysia,,..Forget about KFC,McD yang banyak impak buruk ke atas diri kita kelak..kenapa???nanti saya ulaskan tentang tu pulak nanti k!

note: nak cari mak mentua pandai makan budu laa..hahah



Reblog this post [with Zemanta]