Tuesday

berkHatan =culture? or religion?? or health????

Assalamualaikum semua~




Saja saya letakkan gambar atas ni supaya dapat ingatkan saya untuk bersolat dalam asyik online aja..Lega..lega..
Maka, hari ini tersebutlah kisah,Aena akan berkongsi tentang "berSUNAT or berkhatan(sedap sikit nak sebut) or in English-Circumcision yang orang cakap hanya wajib kepada Muslim.
Dan lebih menyakitkan apabila ada tohmahan mengatakan berkhatan suatu acara 'penyeksaan' ke atas budak2 tak berdosa.
'betul ke nehh'???jgn disebutt je..jom kaji jom.. -
Sorry because i'm using bilanguage-
Mula2 mari kita lihat aktiviti berkhatan ini daripada aspek sosiobudaya masyarakat Melayu dan penganut Islam..

Soalan dalam islamGrid ada berbunyi:

10. TERANGKAN HUKUM BERSUNAT/KHATAN BAGI LELAKI DAN PEREMPUAN SERTA UMUR YANG SESUAI UNTUK DILAKSANAKAN

Jawapan Hukum bersunat bagi lelaki dan perempuan adalah wajib.Umur yang sesuai bagi perempuan sebelum baligh atau ketika berumur setahun.

*Sementara bagi lelaki ialah sebelum atau ketika berumur 6 tahun dan sebagainya. Ini terpulang kepada kesesuaian masing-masing ibubapa.Yang pentingnya ialah sebelum anak tersebut baligh.

*In Malay Culture pulak what we already know that , a very important ceremony in Malay boy's life is his bersunat or circumcision and it is usually performed when he is between seven and thirteen years old. A party is held in his house and two recitals of berzikir and berzanji are given. these are rather similar and verses in praise of God and the prophet Mohammed. After the party, the operation is done, in the old days by a special man at the boy's home but now usually at the hospital.

*Seterusnya, let's figure out what Health Sciences has discover about Circumcision...

you know what,new research points to some irrefutable benefits- Protects AGaints HIV and infection.!!!!

*"RemoVing the foreskin removes the main site of HIV ( Human Immunodeficiency Virus) entry into penis,"says HIV researcher Professor Roger Short,Department of Obstetrics & Gynaecology at uniVersity of Melbourne.

*then, among women pulak, Cuts rates of cervical Cancer whose their partners were circumcised,as they 3 times less likely to carry the virus. Waaahh, how a good benefit.

*Less Prostate Cancer- there is evidence that foreskin infections track up the urethra,thus slow healing infections increase prostate cell division.."Each division allows a chance for DNA damage,says Professor Tim Oliver.,Institute of Cancer, Queen Mary University,London. For some patients this ends in Cancer


*taken at MPG School of Medical Sciences Usm

*also Less Penile Cancer-although it's a rare cancer, circumcision almost eliminates the chance of invasive penile cancer.

and not forgotten Fewer Urinary tract Infections(UTI) are up to five times less common in boys who've been circumcised.

going to begin..haha


Hence, semua dah nampakkan all the prove yg memang mengatakan bahawa Berkhatan or Circumcision ini membawa kebaikan bukan penyeksaan..how beautiful is the rule of Islam~

uuh zaman sekarang orang bersunat kat hospital pun ada, so ada la ubat bius..tak payah menangis macam orang dulu2..

note : it's All about Health and Islam..

sources: Reader's DigestDecember 2008