Saturday

my non-Rhapsody of 2009..and you..

Assalamualaykum...

Baru selesai mengajar si Mei Fong biologi tadi..
walaupun saya tak pandai..tapi boleh la kalau nak guide sikit-sikit...



Good Luck okeh Dear!!

Just wanna sneak minutes to update and say that i won't longer have much time to socialise in this 'cyberspace'. Because??? this laptop gonna be taken by 'his' owner,my MOM..hhohoh dah tak boleh berkonfrontasi dah sama beliau ,kerana muktamad~leave this laptop before u back to usm..
aduhh nak tunggu si bumblebee tu siap, bila lah yea..(bumblebee itu laptop saya). Cepatlah kembali ke pangkuan ku ok bumblebee..tak perlu ku merempat ke pc orang lagi..



si ikan kembung mula interframe~
orang berkulit sawo matang memang nampak cerah dalam pic kamera.jadi, jangan tertipu ok.

Jadi , selamat tinggal saya ucapkan pada tahun 2009 yang ternyata memang banyaklah suka duka yang ku tempuhi.oh,tak tempuh saja,alami lagi. Paling menggembirakan pada saat Aena dapat result masa Exam Pro 1 after year 1..memang cuak, rasa nak mati pun ada.. tapi,syukur untuk itu.. Tapi ntah..saya rasa sedih sangat sebab tak dapat nak adapt dengan baik untuk 2nd year ni.. Rasa macam nak rewind balik masuk ke tahun dua..if possible..nasi udah menjadi bubur yuk... Orang bilang masih punya waktu untuk terus menghadap hari-hari yang akan datang..

serta paling menyedihkan,pabila hati ini,dikecam teruk,teruk dan kejam sekali!! oleh manusia bernama 'lelaki'.. mungkin sebab tu kadang-kadang  i macam seksis kot..hhaaha..(melampau dah tu!!)..sampai sekarang i pun tak pastilah macam mana nak percaya pada kata-kata lelaki bila dia bersuara pasal cintan-mintan ni.. Sampai lelaki yang nak kenal ngan daku kat stesen bas tadi kena ludah dengan gua..Opss silap.."saya".(tipu!saya tak pernah ludah di merata-rata tempat.tapi rasa macam nak buat macam tu jah.rasa loya bila kau puji-puji,padahal ntah ada niat jahat).
Tapikan..memang ada lelaki yang luhur..macam menitikberatkan aurat perempuan..seperti menghadiahkan 2 pasang stongan(stokin tangan) dan buku agama..walau bagaimanapun,jutaan terima kasih diucapkan dan mengharapkan beliau berjumpa dengan muslimah yang selayaknya..
menyedihkan juga pabila harimau kecil a.k.a kucing kesayangan saya Pianka telah hilang..(Rest in Peace). Beliau dikatakan telah bunting,lantas hilang setelah beberapa bulan yng lalu..Banyak spekulasi daripada adik-beradikku yang mengatakan 'Pianka telah disorok/diculik oleh rumah ****. haih. Harap-harap beliau sihat sentiasa..i Love u Pianka!!!



ok dah. tak nak daring lagi..bye korang. Tadi puas ronda-ronda bersama-sama dengan sis ku..heheh...



**********
Kupu-kupu riakkan sayapnya
menundukkan aku pada sang mata layu
mungkin aku belum menitip corak-corak lesu dari wajahnya..
pada sendi dia sudah melurutkan kata-kata itu..
buat aku terpaku..
ini bukan dusta ria..
rancak mewarnai
pentas aku..
dan kamu..
****

Selamat tinggal 2009!! (nangis cam biol sekejap.)




note : macam mana nak jadi gadis yang lembut?? ???
Saya rasa,doktor semuanya lembut-lembut belaka.ahahaha....

Wednesday

"Malay Pig ALL"-inikah 1 Malaysia yang dicari-cari??



*dipetik dari laman Web sosial Facebook.

--enak-enak saja ayat tersebut dinyatakan oleh pelajar itu.
"Malay Pig All "- "Melayu Babi Semua."

Saya tak komen di tagged photo yang saya dapat di facebook, cuma nak komen di blog ini terus, buat semua bangsa, janganlah memiliki perangai sebegini rupa. Boleh kena akta hasutan neh rasanya. Kenapalah nak rasa racist/perkauman yang melampau sampai tahap macam tu.haihhh!
Bersyukurlah banyak-banyak dapat warganegara dan tinggal kat Malaysia yang aman ini kan...tak payah nak ngutuk-ngutuk pribumi atau warga asal tanah Melayu ini..
(pendek kata, tepuk dada, sedar diri sikit beb !!),sebab kita semua, saling memerlukan..



Monday

of his bunga telur..and the 'kenduri"...verse 1

Assalamualaykum...!!!


Salam Maal Hijrah untuk semua Muslimin dan Muslimat seantero dunia~...
yeah! Aena is back.since last post after the exam was finished,associated with rest in peace of the upcoming result..hoho..
uhh,thanks to people who are very kindhearted, willing to follow this humble blog..yea i know, followers are not important,as some said, but for me, that depict how much people are keep their eyes towards you..i do not bother whether people like me or not, as long as there's still who's really wanna build good silaturrahim with me,i'm ok~yeah!


emm, here, Aena nak(cakap Melayu lakkk ok,english tunggang-langgang je.) ada upload lots pic semasa kenduri Abang saya,kelmarin.(19 dis). Alhamdulillah, semua berjaya selesai dengan hendakNYA....


so, mari lah menatap 'mereka-mereka' ini ok~



ini banner beliau. sangat cun dilihat dari jauh ye..



of bunga telur and the bally shoes.hahaha
teringat short stories dulu-dulu.hehe




jongkong emas,untuk ufti Negeri Siam..
lebih kurang 7000000000baht.
eyh,bukanlah!!
itu bekas telur untuk para tetamu.aiyuu..untuk pengetahuan semua, my mom dengan sendirinya merebus 1000 biji telur tersebut..fuhh..banyaknya tenaga my mom kan!



Si cantik ne lah main mastermind kenduri ini..hehehe
dah petang,so,kita berdua pun photoshoot kat luar.haha



di suatu sudut dalam rumahku..



everything is so compact~




Aena di kiri,kanan adalah pengantin.
Tengah skodeng pengantin perempuan bersiap.


berhempas pulas sedang menggosok selendang pengantin..
cuakk ooh..kalu selendang sendiri tak pe lah renyuk-renyuk sikit pun kan..ne tak boleh lah nak main hentam ke ape ke.ehe


ohh Kek.very mantoop!!!



The groom was singing~Nasyid maa...





Saya tak de dalam gambo.uhuk nasib lah.dah volunteer nak jadi cameragirl.heheh





WAh!!!


tetamu..



Ini emak and anak menakan.





"..potong! potong potong potong! potong kek itu saje!"

the bride and my sister.



ececeh!!penat nganga dowh!!







lepak-lepak setelah habis makan


Ayahku di kanan..



kiri,mama pengantin perempuan, Aena geMOk, Emakku,and Intan si gadis genit.




the baby's name is Haikal!! cute loo...


geng Kak Cik..


Si cantik lagi!!
si intan tu macam tercekik jah..???




mengeliat lak si kecik neh..


HAi,saya benci lemak-lemak saya sekarang, baju itu sangat sempit rupa-rupanya.ingatkah boleh tempah baju tak ikut ukuran badan yg baru.aduhhh..
tapi,biarlah apa orang komen.hahaha.
yg kelaka, dah berapa orang tetamu  bersalaman denganku sambil bertanya "ni pengantin ka ni?"
"hang bila pulak nak kenduri??"
i gelakkk je laaaa..tak dapat den nak nolong eyhh..mak cik nak cari jodoh kat saya pun,silakanlah..ahahahahaha...


nanti gonna update again,with other version.


note:uhh bess duk rumahhh. bebas dari "penjara"(evil sound).haha
tata!

Wednesday

Lembutkanlah hati nya..dan dia juga..



Ya ALLAH..
my only GOD and the only GOD of humankind,,
ku pohon padamu...
Lembutkanlah hati para doktor yang menilaiku tadi..
ku akui..hambamu ini banyak kesalahanku padaMU..
banyak sangat dan bergunung-gunung...


tuhanku....
...tak ku minta rupa paras yg menawan,seksi macam kareena kapoor...,suara merdu macam dato siti 
and tak ku puja untuk miliki suami kaya mcm Dato K..
dan tak ku impikan  bf hensem bak si mamat korea itu..
.....cuma ku PINTA sebuah kejayaan....
jika aku layak...
pertemukan aku dengan ia......
Ameen!!!Rabbal a'lamin.........

GOODLUCK untuk para medical student yr 2 untuk paper MCQ esok..
Aena is soo bersemangat!!!

si kerang pekasam ne baru abes osce clinical tadi....
tak sia-sia berpenat lelah berlatih p.e semalam..ahahaa..

ok lah,nak stdy,..bubye!

note : AMPUN MAAF jika ada sesiapa yang mendapat link ntah apa-apa daripada ID YM AENA.. sorry,that was  virus.. i dah terkena..(sangat siot&annoying)...
Kamu-kamu kalau dpt jgn klik ok! n please,jgn nyumpah saya sebab tuuh..huhu..............

salam alaik..

Monday

Biopsied my Most "SUWEY" day ..huhuh

sorry,entry ini cuba mahu meluahkan perasaan saja.....plus sessi motivasi kan diriku  yg tinggi ini.
sekali lagi saya tak de pape pun yang ilmiah untuk korang..cehh yer yer je minah neh!!
Emm hari ini, baru saya sedar.. Tak semuadah ABC untuk kau nak pakai "white coat" sampai 5 years..kadang-kadang kita mungkin tersidaikan white coat itu untuk setahun,2 tahun lagi..rasa macam semakin hampir situasi itu.


Kalau mak,ayah bangga dengan apa pendidikan kamu sekarang, huh,Hanya ALLAH saja lah yang tahu apa yang kamu rasa dan tanggung di lubuk sanubari..memang bila fikir mudah-mudah, rasa nak pergi cari kerja ja lah terus, tapi tu lah,..nak jaga genetik gak kan..hehe.eyh tak, harus dan mesti belajar walau ke hujung nyawa!! (wah!)


i confess, nothing to be proud with my academic status since i mula schooling dulu.. Kalau yang mak senyum-senyum tu, cuma rezeki dari HIM saja.. i really2 weak actually...
***
my fren tadi baru ulaskan, we, "white coat" student banyak habiskan msa-masa cuti ke apa mid-sem break ke apa yang student lain rasa, with "studying"..emm no time nak rasa holiday canggih2.hahaah


tapi kan dear,this is what people called, sacrifice.. kita tak belajar untuk nak top-up ilmu sendiri, but, kita belajar untuk  melihat dan berkhidmat untuk rakyat MAlaysia ni pada suatu hari,n insyaALLAH..


that's why, my doctors ramai yang cakap, "jangan ingat result SPM yang bersepah-sepah A boleh tentu awak dapat menjawat karier neh..because, u need to be very-very hardworking and non-give-up learner..sakit penat lelah pendek kata simpan sendiri.."
(dalam hati angguk-angguk macam burung belatuk,konon2 insaf~)

akhirul kalam..just nak cakap saya tak perform bagus exam ini.. Saya harapkan sinar-sinar untuk lepas neh..
(sediihh sangat..plus down sangat2..)


i cried while i was talking to my mum just now..thanks MAK,KAK AYA, u all gave me strength from your voice..(sebab i dunno nak cerita kat sapa lagi..)


tq sebab baca,Aena pergi dulu...

AENA is Kuat !!!! 
GOOD luck Diri sendiri!!
and all MEDDEN year 2 09/10

banyak tul kan pic mask macam muka OPtimus Prime dalam blog ne kan??
ahahahahahha..


note : ohh jadual blogging saya lepas ini : 8.00-9.00pm(mintak-mintak lah..tak mau over dahhh,tata!!)

Sunday

an outstanding frothy,fuschia is still so feminine~


Cantik tak layout and header baru ?? ala-ala vintage gitu kan..Aena love vintage so much..eheheh
********

this is how Fuschia looks like.. Very Beautiful an super exotic..if i can wear on the cloth,Wow, superb man!!
hehehe...

halo!!
i need ur few minutes..to listen to those words..not much actually..
tadaaaa!!
a "cute man" said this,hurmm i answered beside it:
mula bacalah yang RED dulu..hihhi..


Your white dress is blindingly beautiful.(white dress ke white coat bhaii??)
So is that ring I put it on your finger(ring pun xmuat laa,besar lubang idung je..)
I had promised(dulu memang laa kan)




that I’ll only love you forever(owh yeke!!owh..owh)
that I’ll only protect you.(tak sangka awak Optimus prime saya!)
But why are you leaving me?(mana ada,saya pergi beli cucur badak je..)





I Love you!(saya tak pehe maksud awok)
Even when I shout out your name,(awak pnggil nama siti nurhaliza kan??)
why can’t you answer me?(sebab 2 saya x jawab)
I couldn’t even tell you good bye.(alolooo..cedeyh nye dia)
Don’t go.(tak pi mana pun ahh!!)
How can you leave me?(sebab awak berdengkur tadi..haha)
What can I do by myself?(main jongkang jongkit??)
Please don’t leave me(ada dapat hadiah ke kalo tunggu?)
Is this rain(tak hujan pun sekarang!!)
your tear that you shed on your way?(nak buat pe nangis,abiskan tissue premier jah)
Is this wind(angin badan awak ka??)
your long sigh?(patut berbau semacam jee)
My life is..(ye kenapa dengan hidup awak??)
My love is..(kucing ke?atau kereta awak??)
Only you.(saya??saya ke??)
No one but you.(jangan main-main bhaii)
But why are you leaving me, you awful person?(pekak ka,saya beli cucur,kejap ja lah!)

Your smiling picture(hehe..confirm nak puji mata saya yg kecik tu kan??)
looks really sad today.(mana de, i happy lahh)
I embrace you in my arms.(pakai rexona ke tak neh??)
I am sorry(oh..tak pakai patut pun..bau syanann!!)
that I let you leave by yourself like this.(hmm ok lah tu, bye-bye)
that I just remain here.(tak de siapa suruh awak tunggu)
I miss you like crazy.(dah gila ke??WAD tingkat 5 hosp uSM still kosong..jom2)











dan tengok-tengok cute man tu adalah..





















lee Hongki..ft island..







Arghhh!! kenapalah jawab macam tu kan..











tengok!! dia dah masuk wad gilaa dah..melepas lah kau,..











ahahahahahahha...











(tak lawak ke? tak lawak tak pe lah..ini suka-suki je..)



yang merah tu lirik dari lagu Heaven..ft island.. sedih tau video clip dia..uhukhuk


*******






note : syukur dengan result TiTAS,THaNK YOU ALLAH..wlupun aena tgk nota 2jam before exam(punya pemalass),masa kuliah titas tido di bilik,THANKS sebab still kasi peluang padaku..(serious sangat lega)


note 2 : (bersungguh-sungguh),lepas selanjar 1, saya mahu berubah!! yo! lebih semangat yea! Chaiyooo!! 



ini bila rimbunan Fuschia menghiasi jalanan..
cantik-cantik!! Aena suka!! haaha,nak tanam kat rumah saya yang putih melepung itu lah.
one day!!

Wednesday

ouch!! i was too spice.??

Assalamualaykum,..
{the mood is not stable yet..}
physically exhausted like overriding of the aorta.and started to create the virgin shunt from Right to Left, until deoxygenated blood enters this systemic circulation and huh, i pray, no right ventricle hypertrophy accompanies me this time. Please.really please.also don't stenose my pulmonary then.of course.


hye, you make me like i'm facing a case of tetralogy of Fallot. You know who am i before. Uhh, nope. You don't even know.
hey, My chemoTrigger Zone always stimulated because of you.. neither i need those impulses. While you're walking passes by like an innocent environmental trigger like the Serotonin.
what a deal!! you stimulate them. i did the reflex. always and always. till gone to be fatigue.~~`you're haPPy then???
i'm nauseated!
 yOu cursed me, like i am in cyanotic state.,.as i'm in hypoxemic mental status.
why..??when i saw you.. this feeling sympathetically approaching me high..??? High of the heart rate, constricting all my peripheral vessels, yet Me about to heavy sWeat~

ok, all of dilatation memories & thought, preferrably i will keep. till a time.




spice of Thai's Tomyam is amazing~
should be in the list of food on My kenduri (if possible onE day laa).hahah
say bye-bye to the upcoming gastric carcinoma.huh!
notes:
Cannot really understand my speak, ouh,it's ok. this gonna be in flush soon.


oh halo!!  i never use 'anonymous ' to all comments or messages i've made. if i seems hurt ur feel,i apologize. But if u wanna put me out of ur 'cyberspace' world, u r welcome..we shall do it fairly~


eh hai! nak tau..Aena won the Shawl Contest yg gamba gothic gila tu..haha kalau ada sesiapa yang perasan lah i upload that pic here. and tHanks sangat-sangat pada sesiapa yg ada vote saya! Sayang gilalah pada kamu....and thanks to CikSeriOnline too for organizing this.....
Bukti di sini yea..





(click for a large view)
kategori kreatif : 1) jannah usm.(hehe jannah tu my name lah..formal dlm birth certificate)




lastly, Aena mintak maaf if ada buat kesalahan or tersalah ckp pada sesiapa dari dulu sampailah ke  detik ini. Hope can perform better this time.
See ya!



A senyuman berbaur Sinis untuk kamu~




Look wise, say nothing, and grunt. 

Speech was given to conceal thought.

~Sir William Osler


Thursday

lady girl..because you are very worth..

Assalamualaykum..
hye..
thanks for reading my blog~
this is my last update before exam .. sooner already..because of my pulse dup-dup-dap wanted to share this great health information with you all girls/lady especially..
about Menorrhagia,..pernah dengar??

what is it Aena??
hehe..i'm not expert yet in Gynecological Health, but sharing is soo nice.


Menorrhagia is an abnormal uterine bleeding characterized by heavy and prolonged menstrual bleeding. (kedatangan haid yang banyak dan lama).


Causes are : 
1.Hormonal imbalance.
Ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron yang berfungsi dalam kitaran penebalan dinding uterus/rahim(endometrium lah bahasa sains dia).


2.Dysfunction of the ovaries. 
Because of  lack of ovulation (anovulation) may cause hormonal imbalance and result in menorrhagia.


3.Uterine fibroids
noncancerous benign tumour.


4. Polyps. 
Small, benign growths on the lining of the uterine wall (uterine polyps) may cause heavy or prolonged menstrual bleeding.


5.Adenomyosis. 
This condition occurs when glands from the endometrium become embedded in the uterine muscle, often causing heavy bleeding and pain.


6.Intrauterine device (IUD). devices used for birth control.


7.Pregnancy complications. 
A single, heavy, late period may be due to a miscarriage.


8.Cancer. 
Rarely, uterine cancer, ovarian cancer and cervical cancer can cause excessive menstrual bleeding.


9. Inherited bleeding disorders.
 Some blood coagulation disorders — such as von Willebrand's disease, a condition in which an important blood-clotting factor is deficient or impaired — can cause abnormal menstrual bleeding.


10.Medications.
 Certain drugs, including anti-inflammatory medications and anticoagulants (to prevent blood clots), can contribute to heavy or prolonged menstrual bleeding

11.liver, kidney, or thyroid disease


Risk factors-Orang yang mempunyai kemungkinan untuk medapat disease ini adalah:


Adolescent girls who have recently started menstruating.
Girls are especially prone to anovulatory cycles in the first year and a half after they have their first menstrual period (menarche).


Older women approaching menopause.
 Women ages 40 to 50 are at increased risk of hormonal changes that lead to anovulatory cycles.


Need to seek treatment from Doctor/ health provider because there are complications may develop later,like
Iron deficiency anemia. In this common type of anemia, your blood is low on hemoglobin, a substance that enables red blood cells to carry oxygen to tissues.
Severe pain.


Now, knowing what treatment for this disease :

  • iron supplementation (if the condition is coupled with anemia, a blood disorder caused by a deficiency of red blood cells or hemoglobin)
  • prostaglandin inhibitors such as nonsteroidal anti-inflammatory medications (NSAIDs), such as aspirin or ibuprofen (to help reduce cramping and the amount of blood expelled)
  • oral contraceptives (ovulation inhibitors)
  • progesterone (hormone treatment)
  • endometrial ablation - a procedure to destroy the lining of the uterus (endometrium).
  • endometrial resection - a procedure to remove the lining of the uterus (endometrium).
  • hysterectomy - surgical removal of the uterus.this stage, maybe sudah kronik. buang rahim. jadi take good care of your health ok ladies!!!
it's true. not easy to be a lady.. Pray alot to GOD..
note: pray too for my exam yea..ameenn..



group PBL 1, chaiyooo!! aja-aja fighting!! 

Sunday

Cooking at morning of eidul adha..tip for acne.huih



Assalamualaykum..holla..
naa..ini ada resepi untuk anda semua..ceh,tak la..kitorang punya..
tapi tengok-tengoklah ye..
cuci mata..
hehehe..
Ayam Masak merah .
Best. sehingga menjilat jari.ok.
tengok meh.,


Ayam yang separuh masak



masukkan mentega..
jgn komen periuk yang cun itu. tanda parut itam itu adalah bukti memasak adalah rutin harian.hahah



ingredients: halia,bawang and their happy family dikisar terlebih dahulu.
asap sangat hebat.kalah jampi serapah tok moh Nyiang rapik.hahaha


masukkan bunga2 cinta.ehh ehh, bunga lawang,and the geng okeh.


then, masuk cili yang dah dikisar..




kacau-kacau-kacau sampai sebati yuk!!


masuk susu sejat.
"toin,toin,toin!!"

kacau-oh kacau oh kacau lah mereka..



then, masukkan ayam yg separa masak satu-persatu..lemah gemalai yea..


oh, ha ne kira nak touch up la kan. masuk air cili yang berlebihan tadi.


perghh!!! Superb oh men..!!! sebenarnya ada step yang tak ditunjukkan. masa nak masukkan garam and perisa sikit.
ok. selamat mencuba.
Semoga suami anda tertarik pada anda lagi.(haaha ckp mcm dah ada experience lak.)

sebenarnya, saya budak baru belajar..si pemasak/chef: Kak Aya. hahahaahah

ini helaena saya. Saya sayang kawan rapat saya ini. nangis tawa riang bersama dengannya. harga dia pun Masyallah..makan KFC pun 3 kali boleh ulang.
Saya rindu dia. ok helaena kita jumpa lagi ok.

oh ini ada petua untuk jerawat jahanam. especially Muslim.

Ibn As-Sunni menyebut dalam bukunya riwayat daripada sebahagian isteri Nabi s.a.w yang menceritakan,

“Rasulullah s.a.w pernah menemuiku, ketika itu di jariku tumbuh seperti jerawat. Baginda s.a.w bertanya, “Engkau mempunyai minyak wangi zarirah?”. Aku menjawab, “ada”. Baginda berkata, “Bubuhkanlah pada jerawatmu itu lalu ucapkanlah doa:





“Allahumma musa-ghiral kabiir wa mukabbiras saghiir, sa-gghir maabi”
Ertinya: Allah Yang Mengecilkan Yang Besar dan Yang Membesarkan Yang Kecil, kecilkanlah jerawatku ini

Dikeluarkan oleh al-Hakim dan beliau berkata “Sanadnya sahih namun ia tidak dikeluarkan oleh al-Bukhari dan Muslim dan dikuatkan oleh az-Zahabi.